VIDEO | La Sighet, se caută soluții, dar și vinovații pentru problema pet-urilor aduse de ape

Problema pet-urilor aduse de ape, în urma ploilor abundente din luna februarie, a ajuns în atenția autorităților. Pentru a se putea lua măsuri eficiente e nevoie de o colaborare între mai multe instituții, spune primarul municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan , dar se impune, totodată, și o abordare coercitivă asupra cetățenilor care se fac vinovați de aruncarea acestor deșeuri în natură.

Adevărate insule de pet-uri s-au adunat pe cursul râurilor, în urma precipitațiilor abundente din februarie. În zonele de graniță, cu atât mai mult, această problemă este una care impune  o soluție.

Am pregătit o acțiune de ecologizare și împreună cu Direcția de Asistență Socială, vrem să apelăm la beneficiarii Legii 416, persoanele apte de muncă, să ne ajute în acest sens. Trebuie să luăm legătura și cu Urbana și cu Herodot și să organizăm o acțiune de ecologizare pe cursurile apelor râurilor”, spune primarul Vasile Moldovan.

Primarul Vasile Moldovan explică numărul mare de deșeuri aduse de aluviuni și prin faptul că ridicarea deșurilor de la cetățeni a fost sistată o perioadă. Unii cetățeni, însă, încearcă să păcălească serviciile de salubrizare și își asumă singuri gestionarea deșeurilor menajere, care, din păcate, ajung în mediul înconjurător. Un astfel de caz a fost depistat la mai multe familii din zona Șugău – Valea Cufundoasă.

”Sunt și persoane nemulțumite de taxa de salubrizare. S-a depus un memoriu pe Valea Cufundoasă, înspre zona Șugău, că mai multe persoane nu sunt de acord să plătească taxa de salubrizare, pe motivul că ei nu produc gunoi. În jur de 20 de familii nu au scos gunoiul la poartă și cei de la salubrizare au descoperit că aceștia aruncă de fapt gunoiul în Iza. Ne vom deplasa în teren să luăm măsurile ce se impun”, menționează primarul Vasile Moldovan.

Pentru o gestionnare eficientă a acestei probleme e nevoie și de implicarea altor instituții, cum ar Garda de Mediu sau APM.

Am vorbit și la Garda de Mediu și la APM că pet-urile respective vin de undeva de sus, din amonte.Probabil vor urma și controale dn partea Gărzii de Mediu, la primăvară”, mai adaugă edilul local.

Primarul Vasile Moldovan a mai spus că sunt și multe gropi de gunoi neconforme în Sighet. Poliția Locală a identificat în jur de 40.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.