JOHN KERRY: Gardienii Revoluției din Iran se retrag din Siria

JOHN KERRY: Gardienii Revoluției din Iran se retrag din Siria

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat joi că Gardienii Revoluției din Iran, armata de elită a regimului de la Teheran, sunt pe cale să se retragă din Siria, continuând totodată să transporte arme, relatează AFP.

”Corpul Gardienilor Revoluției din Iran și-a retras de fapt trupele din Siria. Ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a retras un număr însemnat de militari”, a declarat Kerry în fața Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, dar fără să ofere cifre și nici sursa.

”Prezența lor s-a redus de fapt în Siria”, a insistat șeful diplomației americane, întrebat de către aleși republicani în legătură cu apropierea dintre Iran și SUA datorită acordului privind programul nuclear iranian pus în aplicare începând din ianuarie. Documentul, considerat drept unul istoric, a dus la ridicarea sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului, chiar dacă acțiunile puterii regionale șiite în Orientul Mijlociu sunt considerate în continuare ”destabilizatoare” de către Washington.

Iranul, aliat al regimului președintelui sirian, Bashar Al-Assad, nu trimite oficial soldați în Siria, ci doar ”consilieri”, membri ai Gardienilor Revoluției, care comandă îndeosebi milițieni șiiți ai Hezbollahului libanez, precum și ”voluntari” iranieni, irakieni și afgani.

Teheranul n-a dat niciodată cifre oficiale, dar, de la începutul lunii octombrie, peste o sută de iranieni, inclusiv comandanți ai Gardienilor, au fost uciși în Siria. Diplomația iraniană a indicat miercuri că susține încetarea focului în Siria, care trebuie să intre în vigoare vineri la ora 22,00 GMT.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.