Italia elimină de la 1 ianuarie restricţiile pe piaţa muncii impuse românilor

Italia elimină de la 1 ianuarie restricţiile pe piaţa muncii impuse românilor

Ministerul de Afaceri Externe din Italia a transmis, joi, Ambasadei României din această ţară o scrisoare prin care este notificată încetarea restricţiilor impuse românilor din 1 ianuarie 2012, Ministerul Muncii apreciind această decizie.

"Ne bucură decizia guvernului italian. Prin eliminarea restricţiilor impuse muncitorilor români şi bulgari, executivul italian transmite un semnal important, îin acord cu valorile şi drepturile fundamentale ale Uniunii Europene. Italia nu mai cere nicio derogare şi arată, în acest fel, că respectă tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. Apreciem această decizie, cu atât mai mult cu cât în Italia, trăiesc şi muncesc aproximativ 1 milion de români. Italienii ne arată în acest fel că recunosc plus valoarea pe care românii o aduc în economiile ţărilor de destinaţie", a declarat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, citată într-un comunicat al MMFPS transmis joi.
"Decizia Italiei confirmă raportul CE din 11 noiembrie care demonstrează că românii au un rol important în economiile ţărilor de destinaţie (impactul mobilităţii a dus la o creştere de 0,3% la PIB pentru UE-27 şi 0,4% pentru UE-15)", arată Ministerul Muncii.
Site-ul Novinite.com a informat joi, că Ministerul bulgar de Externe şi cel al Muncii au fost înştiinţate oficial despre planul Italiei de eliminare a restricţiilor pe piaţa muncii de la 1 ianuarie 2012.
Ultimele date ale Institutului Naţional de Statisticţă din Italia arată că în această ţară trăiesc şi muncesc 968.576 de români.
Guvernul italian a hotărât să aplice dispoziţii tranzitorii pentru cetăţenii români începând cu 1 ianuarie 2007. Oficialii italieni au impus atunci restricţii în anumite domenii şi au liberalizat piaţa muncii pentru liber profesionişti. Românii au putut lucra fără restricţii în agricultură, servicii hoteliere şi turism, servicii casnice şi servicii de îngrijire, construcţii, inginerie, management şi muncă înalt calificată, muncă sezonieră. În toate celelalte domenii, muncitorii români aveau nevoie de permis de muncă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.