A fost inaugurată o placă memorială la Popasul Petőfi din Valea Usturoiului, Baia Mare

În cinstea locului vizitat de marele poet Petőfi Sándor Centrul Cultural Teleki împreună cu echipa de cercetași Teleki Sándor în luna martie 2021 au inaugurat o placă memorială la Popasul Petőfi din Valea Usturoiului din Baia Mare.

Poetul Petőfi Sándor a vizitat orașul nostru de mai multe ori, ca oaspete al bunului său prieten, contele de Coltău, Teleki Sándor. Împreună cu prietenii s-a plimbat și pe Valea Usturoiului. Consiliul local al orașului a decis în 1896 să-l comemoreze, ridicând o coloană memorială, iar această poieniță a fost denumită mai târziu „Popasul Petőfi”. Coloana memorială, inaugurată la 10 august 1896, a dispărut prin anii 1990. Tot în acest loc, la 22 iulie 1897, au fost ridicate două case memoriale. Casele, înconjurate de pădurea de pini, își așteptau oaspeții cu băncuțe pentru odihnă, iar înăuntru o carte de oaspeți înregistra gândurile și numele vizitatorilor. Nyírő Sándor, redactor șef la „Nagybánya és vidéke”, a salutat inaugurarea clădirii cu o poezie, care a fost înscrisă și pe coloana memorială.

”Lăcașul lui Petőfi n-a fost niciodată,

marelui său nume e mică această casă,

dar toți cei care vin trebuie să știe

că umblase-n valea plină de poezie.”

Nyírő Sándor / tradusă de Demény Péter

Singurul volum care ne-a rămas din cartea de oaspeți al „Popasului Petőfi” stă ca mărturisire a numărului mare de vizitatori. Au poposit aici, printre altii, personalități marcante ale orașului (Thurmann Olivér, Gellért Sándor, Schönherr Sándor, Makray Mihály, dr. Ajtai Nagy Gábor), pictorii Thorma János, Ferenczy Béni și Noémi, Iványi Grünwald Béla, Boromissza Tibor, Börtsök Samu, Krizsán János, Czóbel Béla, Maticska Jenõ, și scriitorii Tersánszky Józsi Jenő, Révai Károly, Morvay Győző, Révész János, Incze Gábor. Conform unui articol din 1957, cartea de oaspeți conținea la acel moment peste 5 mii de semnături, numele vizitatorilor din toate colțurile lumii…

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.