IPJ MARAMUREȘ: Fraude informatice și de sărbători

Se spune că în perioada sărbătorilor suntem mai buni, mai deschiși față de cei de lângă noi, mai aproape de tot ce înseamnă spiritualitate, însă în ceea ce îi privește pe infractori, perioada sărbătorilor reprezintă un prilej bun pentru obținerea unor avantaje în mod fraudulos.

Astfel doi cetățeni din județ au fost înșelați prin platforma OLX, iar unul prin înșelăciune. Acesta din urmă a dat curs unui anunț online,  privind câștigarea în termen de 24 de ore a dublului sumei de bani investite pe un site de cripto-monede, însă la expirarea termenului prevăzut nu a primit suma promisă.

În ceea ce îi privește pe cei doi care au fost înșelați prin platforma OLX, vă reamintitm modul de operare al infractorilor. Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesat și la scurt timp, cu un anumit pretext, cer să mute conversația pe un alt canal de comunicare, de regulă pe WhatsApp. Apoi susțin că au efectuat plata.

Pentru ca vânzătorul să intre în posesia plății i se trimite un link pe care trebuie să-l acceseze și să introducă datele card-ului. Aceasta este o capcană pentru că atacatorii, după ce primesc datele card-ului, sistează orice conversație cu victimele și retrag  bani din contul lor.

Atenție la autenticitatea link-ului! Deși pagina web la care ne direcționează link-ul folosește identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa  că nu ne mai aflăm pe pagina oficială.

Ex: DA- https://www.olx.ro/  ; NU-  https://olx.ro.payment-me.online/

În cazul în care ați căzut într-o astfel de capcană, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați banca pentru a bloca card-ul și eventualele tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de poliție, pentru a deschide o investigație în acest sens.

Rețineți!!!

  • Pe OLX nu se fac plăți online pentru produsele vândute sau cumpărate.
  • Singura situație în care OLX cere introducerea datelor card-ului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare a anunțurilor.
  • Nu accepta să muți discuțiile pe WhatsApp sau pe altă rețea de comunicare. Păstrează discuțiile pe chat-ul OLX, astfel vei putea fi ajutat în caz de fraudă.
  • Nu-ți introduce datele card-ului online. Atunci când vinzi produse prin OLX poți să primești banii doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia produsului.

Polițiștii vă doresc tranzacții online în siguranță!

SURSA FOTO: Libertatea

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.