Ionel Bogdan: Credință și bucurie în Satul de pe Dealul Florilor

Sub auspiciile bucuriei Învierii lui Iisus Hristos, prin Consiliul Județean Maramureș luni, 25 aprilie, în cea de-a doua zi de Paști,  Muzeul Satului a îmbrăcat straie de sărbătoare, marcând deschiderea oficială a sezonului de vizitare și hramul bisericii monument  ,,Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, în cadrul evenimentului ,,Primăvara în satul de pe Dealul Florilor”. 

 După Sfânta Liturghie, la care a participat ca reprezentant al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, părintele consilier Virgil Jicărean, a avut loc vernisajul expoziției  ,,Gavrilă Hotico Herenta, maistărul arhetipal al Maramureșului”, care cuprinde unelte ale cunoscutului meșter în lemn, făuritor de porți și biserici maramureșene. 📖 La finalul acesteia, poetul Iacob Oniga a evocat prin versuri din volumul ,,Trăiri uitate pe raftul vieții”, lumea satului de altădată.

 Pentru că orice sărbătoare înseamnă și voie bună, în continuarea programului evenimentului, elevi de la Palatul Copiilor Baia Mare, structura Tg. Lăpuș, director prof.dr. Ioan Iuga, prof. coord. Ioana Farcaș, Adriana Diaconu, Mihai Chiș au adus în muzeul nostru cântec, joc și voie bună printr-un recital de muzică tradițională.

Au fost prezenți și meșterii populari: Ana Mețenti, Maria Brete, Livia Șovre, Mihaela Tibil care au pregătit pentru publicul vizitator podoabe, cămeși și trăistuțe, lucrate cu mult drag.

La evenimente a participat și Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Cu smerenie și credință, am participat astăzi la slujba de celebrare a Hramului Bisericii Monument “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din cadrul Muzeului Satului din Baia Mare.
Celebrarea hramului bisericii marchează redeschiderea simbolică a sezonului de vizite în Muzeul Satului, în care oamenii de pretutindeni pot vedea elemente tradiționale și arhitecturale din toate cele patru țări ale Maramureșului, lăsate moștenire de sute de ani.

Maramureșul este un loc unic în lume, pe care vă invit să-l descoperiți, începând cu o vizită în Muzeul Satului din Baia Mare. Cu siguranță veți reveni!” – a declarat Ionel Bogdan.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.