Intensificări de vânt ce pot lua apect de vijelie prognozate pentru Maramureş

Intensificări de vânt ce pot lua apect de vijelie prognozate pentru Maramureş

Instituţia Prefectului a primit în această după amiază de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare meteorologică de răcire treptată a vremii şi intensificări ale vântului valabilă pentru perioadă 8 aprilie, oră 02.00-10 aprilie oră 22.00. În adresă se menţionează că pentru judeţul Maramure sunt prognozate intensificări ale vântului, cu viteze în rafale de până la 60-65 km/h. În zonă montană (pe creşte), vântul va suflă cu peste 100 de km/h. 
  
Prefectul Sandu Pocol, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi pregătirea echipelor de intervenţie în sprijinul populaţiei, dacă situaţia o va impune. De asemenea, vor fi constituite echipe specializate de la Societatea Electrică Baia Mare care să intervină prompt pentru remedierea eventualelor defecţiuni cauzate de rafalele de vânt în reţelele de distribuţie a energiei electrice. 
     
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă recomanda  cetăţenilor să îşi închidă ferestrele de la locuinţe şi alte categorii de construcţii.  La deplasarea în afară locuinţelor, populaţia este necesar să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţă în pericol.  O atenţie deosebită trebuie acordată şi sarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţă persoanelor care trec sau se află prin acele zone. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care se pot fi prăbuşiţi de rafalele de vânt  şi produce daune acestora. Aceeaşi sugestie este de a nu lasă autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie sau care sunt dezafectate şi care se pot prăbuşi pe autovehicule. În cazul afectării de vântul puternic al unor stâlpi de la reţele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă aceşti stâlpi sau firele căzute la pământ şi să anunţe aceste situaţii la dispeceratul Centrului Operaţional pentu Situaţii de Urgenţă din cadrul ISU Maramureş, telefon 0262-214981. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.