Infecţiile contractate în spitale afectează anual peste 6 milioane de pacienţi în Europa şi SUA (OMS)

Infecţiile contractate în spitale afectează anual peste 6 milioane de pacienţi în Europa şi SUA (OMS)

Infecţiile contractate în spitale afectează, anual, 4,5 milioane de pacienţi în Europa şi 1,7 milioane în SUA, a comunicat, joi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce a anunţat că a fost desemnat un reprezentant special pentru securitatea pacienţilor, transmite EFE.
Decesele înregistrate ca urmare a acestor infecţii se ridică la 37.000 în Europa şi 100.000 în SUA, indică statistici oficiale, dar cifrele ‘sunt cu siguranţă subestimate’, a recunoscut responsabila iniţiativei OMS ‘Tratament curat: tratament sigur’, Benedetta Allegranzi.
Conform celor mai recente date, infecţiile contractate în spitale afectează circa 10 la sută dintre pacienţii din ţările dezvoltate şi 15 la sută în regiunile în curs de dezvoltare. Dar riscul cel mai mare se concentrează în secţiile de terapie intensivă şi de neonatalogie.
Chiar şi în ţările bogate ale lumii, trei din zece pacienţi sunt afectaţi de cel puţin o infecţie legată de spital în unităţile de terapie intensivă.
‘Sute de milioane de pacienţi se îmbolnăvesc anual din aceste cauze, iar milioane de pacienţi mor ca urmare a unei infecţii căpătate în centrele de îngrijire medicală’, a declarat Allegranzi.
În ţările dezvoltate, cele mai frecvente sunt infecţiile tractului urinar, în timp ce în statele mai sărace, sunt răspândite infecţiile asociate intervenţiilor chirurgicale care ar putea afecta până la o treime din numărul celor spitalizaţi.
La rândul său, noul reprezentant special al OMS pentru securitatea pacienţilor, Liam Donaldson, a subliniat că, pentru cei internaţi, există o probabilitate de unu la zece să fie victima unui accident sau erori în cursul tratamentului, în timp ce riscul de a muri din această cauză este de un caz din 300. AGERPRES

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.