In perioada 11-18 iulie la Sighetu Marmatiei se va desfasura Scoala de Vara la Memorialul Victimelor Comunismului

In perioada 11-18 iulie la Sighetu Marmatiei se va desfasura Scoala de Vara la Memorialul Victimelor Comunismului

In perioada 11-18 iulie la Sighetu Marmatiei se va desfasura Scoala de Vara. Cursurile Şcolii de Vară se afla la cea de-a XIV-a editie si se desfăşoară in fiecare an la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, in sala de conferinte.
Luni, 11 iulie vor sosi participantii si vor avea parte pentru inceput de vizitarea ghidată a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei dupa care va avea loc deschiderea oficială a Şcolii de Vară. In cursul aceleasi zile va fi prezentata expoziţia „Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan”, realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, în cadrul proiectului „Memoria deportărilor în România” , susţinut prin programul „Europa pentru cetăţeni. Cei prezenti vor avea posibilitatea sa participe de asemenea la o masă rotundă pe tema "Istoria ca legătură între trecut şi viitor" avandu-i ca mediatori pe Ana Blandiana, Alexandru Zub, Romulus Rusan si Ioana Boca. Valeriu Matei din Chişinău le va vorbi participantilor despre" Genocid, etnocid şi rezistenţă în perioada regimului comunist sovietic de ocupaţie din Basarabia"
 Marti, 12 iulie, seria evenimentelor va fi deschisa de  Hans Bergel din München, cel care va face o paralela intre Rezistenţă şi literatură. In acelasi context Alexandru Zub din Iaşi va face un excursus al  istoricilor români în închisorile regimului comunist. Tot marti 12 iulie vor dezbate teme interesante si Stéphane Courtois venit din Paris si Bernard Bruneteau din Grenoble
Tematica zilei de miercuri 13 iulie va fi legata de Deportările din Basarabia, iar cei care vor dezbate acest subiect sunt Mariana Ţăranu din Chişinău, Elena Siupiur din Bucureşti, Ion Varta din Chişinău si  Gheorghe Mârzenco din Chişinău.
Joi 13 iulie lucrarile cursului vor debuta cu o masă rotundă organizată în cadrul proiectului „Memoria deportărilor în România” susţinut prin programul „Europa pentru cetăţeni, dupa care vor avera loc discutii comune pe aceeasi tema. Lucrari, discutii si evaluari vor avea loc si in zilele de vineri si sambata, iar duminica 17 iulie este ziua dedicata excursiilor si inchiderii oficiale a scolii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.