În Maramureş 83 de elevi au decis să-şi continue studiile în liceele cu predare în limba maghiară

În  Maramureş 83 de elevi au decis să-şi continue studiile  în liceele cu predare în limba maghiară

În funcţie de mediile obţinute la Evaluarea Naţională şi opţiunile elevilor, s-a finalizat repartizarea computerizată în licee a elevilor de clasa a VIII-a. Dintre cei 115 elevi absolvenţi a claselor de gimnaziu cu predare în limba maghiară, 81 au ales continuarea studiilor în limba maternă.
57 dintre elevi s-au înscris la Liceul Teoretic Németh László din Baia Mare, iar 26 la Liceul Leöwey Klára din Sighetu Marmaţiei.
Deşi Liceul Teoretic Németh László din Baia Mare se numără printre primele cinci licee din municipiu, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost de 73,21% în condiţiile în care la acest liceu elevii nu sunt supuşi unei selecţii, toţi cei înscrişi sunt admişi, totuşi 34 dintre elevii maghiari au decis să înveţe la liceu în limba română- a spus directorul Liceului Teoretic Németh László, Czumbil Csaba.
Directorul Şcolii Generale din Câmpulung la Tisa, Dembrovszki Károly este mulţumit de rezultatele obţinute de elevii şcolii, însă, spune acesta, trebuie avut grijă ca şi elevii cu înclinaţii spre profilele umane sa se regăsească în liceele cu predare în limba maghiară.
La Liceul Teoretic Németh László, la profilul matematică-informatică s-au înscris 12 elevi, 23 au ales clasa de biologie-chimie şi 22 au optat pentru filologie. Conform Legii nu se poate constitui o clasă cu mai puţin de 15 elevi, pentru a forma totuşi clasa a IX-a de matematică-informatică, este necesară o aprobare specială din partea Ministerului Educaţiei şi Învăţământului, ne-a declarat Czumbil Csaba, directorul liceului. Primii paşi în acest sens s-au demarat, cert este, spune dânsul, că nu se poate transfera un elev de la profilul matematică-informatică la filologie.
La Liceul Leöwey Klára din Sighetu Marmaţiei s-au înscris 14 elevi la profilul de ştiinţe ale naturii şi 12 la clasa de ştiinţe sociale, dintre care doi elevi din Remeţi au absolvit clasa a VIII-a în limba română, dar după examenul de diferenţă îşi pot continua studiile în limba maghiară.
Din păcate Liceul Leöwey Klára, nu-şi permite să organizeze două clase de a IX-a cu un număr de copii înscrişi sub 15, în aceste condiţii profilul uman cu siguranţă va fi desfiinţat – a declarat directoarea Liceului Leöwey Klára.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.