VIDEO | ÎN IMPAS | Sighetul se umple de gunoaie, care nu au unde să fie depozitate. Autoritățile caută soluții

După ce groapa de gunoi din Sighetu Marmației a fost închisă în 21 decembrie 2020 în urma unei decizii a Curții de Apel Cluj, autoritățile locale și județene au anunțat că deșeurile menajere din Maramureșul istoric vor fi depozitate la Oradea și Zalău lucru care s-a întâmplat doar câteva zile, până la sfârșitul anului 2020. Acum societatea de salubrizare și Primăria Sighet au anunțat sighetenii ca începând cu data de 2 ianuarie 2021 se suspendă colectarea deșeurilor la blocuri, case și societății comerciale până se va primi confirmarea de la Primaria Oradea pentru acceptul trasportului si depozitarii deseurilor și dupa 1 ianuarie 2021 sau până la găsirea altei soluții. În așteptarea unei soluții însă Sighetul se umple de gunoaie. După sărbători tomberoanele din oraș sunt pline iar oamenii au început să depoziteze deșeurile menajere pe lângă pubele.

Sighetenii sunt revoltați de situația la care s-a ajuns și cer autorităților să rezolve această problem cu prioritate.

 Primarul municipiului Sighetu Marmației a explicat printr-o postare pe facebook cum s-a ajuns în această situație dar și cum ar putea fi rezolvată.

Ne dușmănim român cu român, psd-ist cu pnl-ist, usr-ist cu pmp-ist, dar nu stăm pe loc o secundă să ne întrebăm cum am ajuns aici. (…) Nu ne simțim confortabili în calitate de asociați în ADI DEȘEURI Maramureș, organizație în care sunt asociate toate cele 76 de localități din Maramureș, plus Consiliul Județean Maramureș. După mai bine de zece ani de la asociere putem trage concluzia logică a crizei prelungite cu care se confruntă municipiul Sighetu Marmației, și nu numai, în privința colectării, transportului și depozitării deșeurilor. Sistemul de gestionare integrat al deșeurilor organizat la nivelul județului Maramureș nu răspunde necesităților , iar ceea ce se prezența și se dorea pentru toți locuitorii județului, un proiect model, a eșuat în mod lamentabil.

Deși la dată 21 decembrie 2020, atât personal, cât și operatorii Herodot Grup S.A. și Glod Șal S.A., am adus la cunoștință hotărârea Tribunalului Maramureș din 18 decembrie 2020 privind interzicerea depozitării deșeurilor pe platforma temporară de la Sighet, care a deservit în ultimii trei ani întreg Maramureșul Voievodal și am solicitat prefectului convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în vederea declarării stării de urgență datorită situației generate de încetarea activității de colectare și transport a deșeurilor de către operatorii de salubrizare, precum datorită potențialului de risc biologic confirmat de studiul de impact întocmit de către noi, cu sprjinul unor specialiști, dar nici până la această dată nu a fost convocată ședința.

Ne-am deplasat și la președintele Consiliului Județean Ionel Bogdan, care este și președintele ADI Deșeuri Maramureș, soluția identificată fiind transportul deșeurilor la Oradea sau Sălaj (de ce nu la Baia Mare!?). Până la 30 decembrie 2020 s-au efectuat transporturi la Oradea, dar încă nu am primit confirmarea de la Primăria Oradea pentru acceptul trasportului și depozitării deșeurilor și după 1 ianuarie 2021. Și, mai apoi, se pune problema costurilor de transport și depozitare. Sunt, totuși, cca.500 km dus-întors.

Și dacă tot nu a convocat CJSU, domnul prefect a fost foarte vigilent și a trimis organe de control (de la Garda de Mediu, Agenția de Protecția Mediului, IPJ, etc) la depozitele neconforme răsărite peste noapte la Petrova, Rozavlea (și probabil mai sunt și vor mai apărea dacă nu se găsesc soluții viabile), aplicându-se amenzi severe și intocmindu-se dosare penale. Soluția viabilă, până la finalizarea depozitului ecologic de la Sârbi, comună Farcasa (anul 2023 după spusele președintelui C.J.), ar fi identificarea în zona Maramureșului Voievodal a unei suprafețe de teren și construirea unei platforme temporare conforme. Facem apel la toți primarii din zona, consilierii locali din fiecare UAT, să identificăm un teren corespunzător cu cerințele legale și să construim o platforma temporară de depozitare, altfel gunoaiele vor stă neridicate sau vor ajunge în păduri ori pe malurile râurilor, și vom asista neputincioși la un adevărat dezastru ecologic.

Gestionarea deșeurilor are o importantă strategică și trebuie tratată că atare. Nu este normal să stăm comozi și să așteptăm soluții miraculoase, fără să luăm nicio măsură și să asistăm fără reacție cum criză colectării și depozitării deșeurilor se acutizează”, a transmis pe facebook Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației.

TV Sighet vă va ține la curent cu deciziile luate de autorități pentru rezolvarea acestei probleme.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.