VIDEO | „Îmbracă o cămeșă și hai la muzeu… în șezătoare”- eveniment organizat de Muzeul Maramureșan

Muzeul Maramureșan organizează, miercuri, 24 iunie, evenimentul „Îmbracă o cămeșă și hai la muzeu… în șezătoare”. Evenimentul va avea loc la Muzeul Satului Maramureșan, la Casa Hodor Pop, unde, alături de invitații speciali și meșteri populari, invitații vor învăța să descifreze semnele cusute pe cămeșile tradiționale, vor împleti cununi din flori de sânziene, vor admira cămăși tradiționale maramureșene din patrimoniul muzeului și vor afla tainele meșteșugului cusăturilor maramureșene.

Ziua de 24 Iunie, în credința populară, este asociată Sânzienelor, iar în calendarul creștin-ortodox sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, această sărbătoare este asociată solstițiului de vară care are loc în data de 21 Iunie.
În vechime, solstițiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole și multe obiceiuri păgâne care se practicau în această zi au fost preluate după răspândirea creștinismului. Sărbătoarea Sânzienelor este marcată de magie și farmec, este dedicată fertilității, fiind o sărbătoare câmpenească.
Tot în această zi, începând cu anul 2013, este sărbătorită Ziua Universală a Iei, la inițiativa Comunității La Blouse Roumaine. Cămașa este piesa de mare forţă artistică a portului popular maramureșean, în funcţie de care se asortează din punct de vedere cromatic şi ornamental toate celelalte componente ale ansamblului vestimentar.
Deci, iată, fiind o zi încărcată de simboluri și credințe

Alături de Asociația Rădăcinilor Străbune, Comunitatea La Blouse Roumaine, Centrul de Informare Turistică Călinești-Căieni, Muzeul Maramureșan din Sighet organizează la Muzeul Satului evenimentul .„Îmbracă o cămeșă și hai la muzeu… în șezătoare”. Invitații usnt așteptați la Casa Hodor Pop, la ora 15:00. Evenimentul se va desfășura respectnd normele sanitare impuse pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus.
Cei care îmbracă o ie sau o cămașă tradițională în această zi vor avea acces gratuit în muzeu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.