VIDEO | Iarna pe ulițele Muzeului Satului, la săniuș

Muzeul Satului din Baia Mare a prins viață în această perioadă datorită sutelor de copii care se bucură de derdelușul de pe ulițele care duc la gospodăriile tradiționale.

Muzeul Satului din Baia Mare are porțile deschise și în timpul iernii. Sub stratul gros de zăpadă ”hibernează” doar acoperișurile din paie ale bătrânelor gospodării în vreme ce pe ulițe, copiii se bucură de zăpadă. Poezia lui George Coșbuc, ”Iarna pe uliță”, poate fi trăită acum în acest spațiu tradițional, atât de cei mici, cât și de cei mari.

”Mă dau cu sania. E bine. M-am mai dat cu sania. Am învățat la Cavnic, am fost cu părinții și cu fratele meu mai mare”, a spus Alexandra.

”E bine, m-am dat cu sania și m-am cam dat jos de câteva ori, am mai picat”, a adăugat Edi.

”M-am dat cu sania. A fost bine, nu am căzut. Mă pricep să mă dau cu sania”, a spus Mihai.

”Mă dau pe pârtie și îmi place foarte mult. Eu merg la biserică, aici, în muzeu și îmi place foarte mult”, a spus Ana Rus, în vârstă de 6 ani.

„Să își facă curaj toți copiii, să vină, să nu le fie frică”, a adăugat Maria Rus.

”Am venit la săniuș cu verișoara mea, să ne dăm cu sania. E bine”, a spus și Oana, în vârstă de 4 ani.

”Dorim să fie cât mai des această acțiune, e foarte bună, foarte bine făcută pârtia, foarte lungă față de cum e asta din parcul mare”, a spus un părinte.

”Iarna pe uliță” este o acțiune a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș născută dintr-o nostalgie, un dor din copilărie.

”Copiii din Baia Mare nu prea au unde să meargă la săniuș și atunci, văzând acest spațiu minunat, putem chiar să punem în practică poezia lui Coșbuc, ”Iarna pe uliță” la propriu. Am creat acest derdeluș unde copiii pot să vină pe durata vacanței și nu numai. Cât timp va fi zăpadă, porțile muzeului sunt deschise pentru copii, pentru a veni la derdeluș. Foarte mulți copii au venit cu părinții lor, părinții chiar ne-au mărturisit că își amintesc cu drag de iernile de altădată, de ceea ce au trăit în copilărie. În câteva zile, în mai puțin de o săptămână, peste 250 de copii ne-au trecut pragul muzeului și asta ne bucură foarte mulr. Și în media s-a distribuit mult postarea noastră și asta demonstrează că este un succes”, a declarat managerul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Monica Mare.

La Muzeul Satului s-au făcut deja solicitări din partea unor cadre didactice care, imediat după începerea școlii, îi vor duce pe elevi în recreație pe derdeluș. Până atunci, părinții sunt rugați să își asume responsabilitatea supravegherii copilului deoarece personalul muzeului nu poate să asigure acet lucru.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.