I.S.U. Maramureş a desfăşurat convocarea trimestrială a şefilor Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din 41 de localităţi ale zonei Baia Mare.

I.S.U. Maramureş a desfăşurat  convocarea trimestrială a şefilor Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din 41 de localităţi ale zonei Baia Mare.

I.S.U. Maramureş a desfăşurat ieri, marţi, 07.08.2012, convocarea trimestrială a şefilor Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din 41 de localităţi ale zonei Baia Mare. În cadrul întrunirii, specialiştii inspecţiei de prevenire din cadrul I.S.U. au prezentat mai multe teme privind gestionarea riscurilor specifice acestui sezon. Printre acestea – măsuri de prevenire şi stingere specifice perioadelor secetoase şi caniculare,  perioadei de recoltare a cerealelor, măsuri de prevenire a arderilor necontrolate, a incendiilor de mirişte şi a celor de fond forestier.

În ciuda importanţei deosebite a acestei convocări, în contextul incendiilor de vegetaţie uscată şi de fond forestier izbucnite în ultima perioadă în judeţul nostru, de la instruire au lipsit ieri şefii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile Asuaju de Sus, Băiuţ, Băseşti, Baia Mare, Cerneşti, Coltău, Copalnic Mănăştur şi Groşii Ţibleşului.
Vă reamintim, pe această cale, câteva din cele mai importante măsuri de prevenire a incendiilor de vegetaţie uscată şi fond forestier:
– nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
– nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc)
-arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
-cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
-arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă.
-să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia respectaţi instrucţiunile personalului silvic;
-pregătiţi focul pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor;

-faceţi focul în locuri cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în nici un caz pe timp de secetă excesivă ori în condiţii de vânt;
-nu lăsaţi copiii să se joace cu focul;
-nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii;
-menţineţi curăţenia în pădure: aruncaţi în locurile special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele. Ele ar putea contribui la propagarea incendiilor în pădure.
-stingeţi cu apă sau pământ focul/cărbunii încinşi înainte de a pleca din pădure.
Mâine, joi 09.08.2012, la Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei se va desfăşura convocarea trimestrială cu şefii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din cele 35 de localităţi ale zonei Sighetu Marmaţiei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.