Guvernul a aprobat modificarea legii finanţelor publice locale

Guvernul a aprobat modificarea legii finanţelor publice locale
Guvernul a aprobat vineri un proiect de modificare a legii finanţelor publice locale, care prevede diminuarea cu 5,5% a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru bugetele locale, a anunţat la Palatul Victoria ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

Cotele defalcate din impozitul pe venit scad de la 77% la 71,5%, pentru a asigura resursele necesare finanţării de la bugetul de stat a standardului de cost per elev/preşcolar în învăţământul preuniversitar, care include ca element de cost şi finanţarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii. 

Astfel, cotele defalcate din impozitul pe venit ce se alocă bugetelor locale începând cu data de 1 ianuarie 2012 se reduc de la 44% la 40,5% pentru municipii, oraşe şi comune, de la 12% la 11% pentru judeţe, de la 21% la 20% pentru echilibrarea bugetelor locale. 

În municipiul Bucureşti, cotele defalcate se reduc de la 44,5% la 43,5% pentru municipiul Bucureşti, de la 22,5% la 19% pentru sectoare şi de la 10% la 9% pentru echilibrare. 

De asemenea, actul normativ prevede eliminarea impozitului pe veniturile din pensii din baza de defalcare către bugetele locale şi rămânerea acestuia ca venit definitiv al bugetului de stat. 

Conform legii actuale, din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se alocă lunar, în termen de 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care s-a încasat acest impozit, o cotă de 77% bugetelor locale. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.