GREU CU FONDURILE: Stăm prost cu banii și în ceea ce privește finanțarea elevilor care participă la concursurile școlare

GREU CU FONDURILE: Stăm prost cu banii și în ceea ce privește finanțarea elevilor care participă la concursurile școlare

 Pentru stimularea performanței școlare din învățământul preuniversitar, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, inspectoratele școlare județene și unitățile de învățământ  organizează pentru elevi competiții școlare la nivel județean, național și internațional. Cheltuielile privind organizarea și desfășurarea competițiilor școlare reprezintă însă o problemă pentru cei care trebuie să deconteze acești bani.

Pentru că o parte din aceste cheltuieli revin administrațiilor locale, consilierii locali sigheteni au dezbătut acest subiect pentru a putea veni în sprijinul elevilor premianți.
 „Începând de anul acesta deplasările la concursurile naționale, repsectiv la olimpiadele naționale nu mai sunt finanțate de către minister, ci trebuie finanțate de către administrația publică locală. Încă nu am o situație la Colegiul Național Dragoș Vodă, dar numai sâmbăta trecută au fost 8 calificați la olimpiada națională de informatică”, a spus consilierul local Vasile Mih.
Având în vedere că este perioada concursurilor școlare și sunt foarte multe astfel de solicitări pentru finanțări,  administrația locală și-a propus să găsească o soluție odată cu aprobarea bugetului local pentru anul în curs.
 „Având în vedere că sunt extrem de multe solicitări de acest gen de cheltuieli, îmi doresc să punem o parte din bani pentru activități cultural-sociale și învățământ și să le punem pe legea 350 pentru o procedură simplificată, pentru că, de exemplu, a venit Raluca Trifoi, de 13 ani, care a spus: << Domnule primar, am câștigat campionatul național de șah, trebuie să reprezint România în Suedia și nu am bani, vă rog să căutați o posibilitate>>”, a adăugat primarul Horia Scubli.
Potrivit Hotărâri de Guvern 536/2016,  administrațiile locale trebuie să susțină o parte din aceste cheltuieli. Astfel, cele pentru etapele interjudeţeană şi regională vor fi suportate de către unităţile de învăţământ din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin,  pentru etapa naţională, de către Ministerul Educației, din fondurile alocate inspectoratelor şcolareunităţilor de învăţământ care organizează această etapă, cu excepţia cheltuielilor pentru transportul elevilor şi al cadrelor didactice care însoţesc elevii, care se suportă din veniturile proprii ale bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin aceştia. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.