VIDEO | Grădinițele și creșele rămân deocamdată închise

Astăzi, grădinițele și creșele ar fi trebuit să aibă ok-ul pentru a se redeschide, conform Hotărârii de Guvern publicate vineri în Monitorul Oficial. Cu toate astea, acest lucru nu a fost posibil, deoarece n-au fost gata normele de aplicare. Deși unitățile de învățământ private puseseră totul la punct pentru data de 15 iunie, au fost nevoite să amâne momentul deschiderii și să anunțe părinții că încă nu pot primi înapoi copiii.

Monica Anisie spune că astăzi vor fi gata normele, iar odată cu publicarea lor în Monitor, unitățile private își vor putea redeschide porțile.

Sunt trei ministere implicate în realizarea acestor norme. Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și MInisterul Muncii.

”Azi vor fi gata normele metodologice.Când normele vor fi publicate în Monitorul Oficial, se vor deschide aceste unități particulare. Pentru cele de stat am anunțat că de azi se pot depune cererile unde copilul a frecventat”, a declarat Monica Anisie azi, la un post național de televiziune.

În Sighetu Marmației se vor purta săptămâna viitoare discuții în vederea redeschiderii creșelor din localitate, lucru greu de înfăptuiti, după cum spune primarul Horia Scubli.

Nu, nu cred că se vor mai redeschide grădinițele și creșele din Sighet, în această vară. Grădinițele sunt în subordinea Ministerului Educației. ÎN cea ce privește creșele, săptămâna viitoare vom avea o discuție cu directoarele de la creșă, să rezolvăm anumite aspecte tehice și să vedem cum am putea rezolva situația aceasta legată de respectarea distanțării sociale. Pentru că vă dați seama, dacă într-o creșă sunt 300 de copii, cu respectarea normelor de distanțare, noi am mai putea primi, în aceste condiții, doar 100 de copii. Întrebarea e cum facem această departajare, la cine renunțăm, care sunt cei 200 de copii pe care nu-i mai primesc. E foarte delicată decizia? Nu cred că vom reuși să rezolvăm acest aspect”, spune Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a afirmat, la Digi24, că este esențial „ca personalul care supraveghează copiii să fie antrenat” pentru a limita răspândirea infecției cu coronavirus, după redeschiderea creșelor și a grădinițelor. „Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi diminuat, controlat”, a mai adăugat profesorul Rafila.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.