Gogonelele, castraveţii, vinetele sau gogoşarii sunt legume la mare căutare de gospodinele care au început să-şi pregătească borcanele cu murături

Gogonelele, castraveţii, vinetele sau gogoşarii sunt legume la mare căutare de gospodinele care au început să-şi pregătească borcanele cu murături

Gogonele, castraveti, vinete sau gogosari. Acestea sunt legumele care sunt in atentia gospodinelor în această perioadă. Se pregătesc de iarnă şi, cum altfel, dacă nu pregatind o cămară plină cu murături. Specialistii recomnada consumul legumelor, atat proaspete,dar si murate pentru că au efecte benefice asupra organismului.Consumate în cantităţi moderate, murăturile ne ajută să avem o digestie bună, iar specialiştii le recomandă în special după o masă pe bază de carne şi grăsimi. Iar gospodinele stiu bine acest lucru astfel ca, au si inceput sa faca provizii de iarna.Castraveţii conţin antioxidanţi, care luptă cu radicalii liberi, implicaţi în procesul de îmbătrânire al organismului. Pe piata sigheteana se vand cu 1 leu kilogramul si dupa relatarile sighetenilor nu prea exista familie care sa nu puna macar cateva borcane in camara pentru anotimpul rece. Vinetele sunt expuse pe tarabe la 1,5 lei  kilogramul, insa unele precupete sunt dispuse sa mai lase din pret mai ales daca cumparatorul opteaza pentru cantitati mai mari.Retetele pentru care opteaza gospodinele sunt cele traditionale, cele mai simple, dar si cele mai gustoase.Specialistii in nutritie recomanda murăturile fermentate deoarece conţin anumite bacterii, care luptă împotriva tuturor bolilor cauzate de microbii care populează intestinele. Astfel un consum regulat de murături obţinute printr-un proces natural de fermentaţie combate astmul, dermatitele şi previne cancerul de colon.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.