GALERIE FOTO | Ceremonii și emoții, de Ziua Națională

Seria activităților dedicate Zilei Naționale a României a debutat în Baia Mare prin întâmpinarea prefectului Vasile Moldovan, prezentarea onorului, salutarea drapelelor de luptă și trecerea în revistă a detașamentului de onoare. Programul a continuat cu intonarea Imnului Național și oficierea serviciului religios.

„Acum un an de zile celebram împreună Centenarul Marii Uniri, iar acum, un an mai tarziu, mă bucur să văd un public chiar mai numeros pentru a marca această mare realizare a națiunii românești, dar și pentru a comemora marile personalități ale României, între care se regăsesc mulți maramureșeni care au luptat în prima linie pentru Marea Unire. Acele personalități au fost mânate de patriotism, un sentiment care se învață și pe care și eu, la rândul meu, l-am învățat de mic acasă, de la părinți, iar mai apoi la școală, de la profesori. Sper ca acest obicei al perpetuării patriotismului să dăinuiasca în Maramureș în fiecare casă, în fiecare familie, în fiecare școală. Din păcate astăzi, în România, întâlnim de multe ori un discurs care îndeamnă la ură și la dezbinare socială, iar noi ca maramureșeni, ca urmași ai unor mari personalități care au luptat pentru Marea Unire acum mai bine de 100 de ani, trebuie să spunem stop politicii de ură și să ne propunem un nou țel iar acesta să fie unirea sufletească a tuturor românilor. În calitate de președinte al Consiliului Județean Maramureș, alături de toți consilierii județeni ai Maramureșului, vom lupta pentru acest crez în fiecare zi”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Unul dintre cele mai așteptate momente de către publicul prezent la ceremonie l-a reprezentat defilarea detașamentului de onoare și a celui de tehnică militară. Prin fața numeroșilor spectatori care fluturau tricolorul au defilat subunități aparținând Batalionului 612 Artilerie Antitanc „Maramureș”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Pintea Viteazul” și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești”. În defilarea detașamentului de tehnică militară, acestora li s-au alăturat Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș, Inspectoratul Teritorial al Poliței de Frontieră Sighetu Marmației, Direcția Regională de Informații Maramureș, precum și Poliția Locală Baia Mare. La fel de apreciată a fost și parada căruțelor care au refăcut, în anul Centenarului, Drumul Marii Uniri, un moment inedit care a întărit atmosfera de sărbătoare autentică a tuturor românilor. În amintirea celor care au înfăptuit Marea Unire și mânați de dragostea de țară și de neam, maramureșenii prezenți au încins o horă, încheind într-o notă optimistă manifestările dedicate Zilei Naționale a României.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.