Gabriel Zetea: ”Președintele Klaus Iohannis a dovedit iresponsabilitate prin atacarea Bugetului de Stat”

În urma unei declarații politice lansată în spațiul public de liderul PNL Maramureș, președintele filialei județene a PSD, Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD al Regiunii de Nord-Vest și președinte al Consiliului Județean Maramureș își arată disponibilitatea de a-i explica liberalului Ionel Bogdan care este gravitatea faptului că președintele României, Klaus Iohannis a atacat Legea Bugetului de Stat la Curtea Constituțională.

Am vorbit zilele trecute despre iresponsabilitatea dovedită de președintele Iohannis de a ataca Legea Bugetului pentru anul 2019 la Curtea Constituțională și îmi mențin punctul de vedere. Am primit o replică de la președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan, un comunicat care este doar o declarație politică fără cifre sau fundament în spatele vorbelor. În fapt, întârzierea nejustificată a promulgării bugetului aduce deservicii tuturor administrațiilor locale indiferent de culoarea politică, iar aici ne referim și la PNL. Alocațiile bugetare pentru administrațiile locale sunt cu șapte miliarde de lei mai mari în 2019 față de anul trecut, însă nu putem accesa acești bani suplimentari decât la adoptarea bugetului național. Abia de la acel moment vom putem demara procedurile, destul de complicate, de aprobare a bugetelor locale”, a conchis vicepreședintele PSD al Regiunii de Nord-Vest și președinte PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

Liderul social-democraților maramureșeni susține că o asemenea întârziere în aprobarea bugetului va stopa demararea oricăror proiecte noi în anul 2019.

Nu se pot demara investiții noi, iar noi putem cheltui bani în limita bugetului din 2018, care este și mai mic, doar pentru funcționare sau pentru continuarea lucrărilor existente. S-a mai întâmplat și în alți ani să nu avem bugete aprobate până în luna februarie, însă nu am ajuns fără un buget stabilit în luna mai. Asemenea lucruri au fost o practică la începutul anilor ’90, dar nicidecum un fapt în ultimele două decenii. Mai mult, nu ne-am mai confruntat, până acum, cu o contestare la Curtea Constituțională a Bugetului de Stat. Problema în a aproba bugetul țării în luna mai constă în faptul că bugetele locale vor fi aprobate, cel mai probabil, la jumătatea anului în curs, în intervalul mai – iunie 2019. Dacă luăm în calcul faptul că, pentru proiectele noi urmează proceduri de achiziții pentru studii, vom ajunge la final de an fără a demara nici un proiect noi. Trebuie să se înțeleagă faptul că bugetele locale înseamnă doar o parte din totalul sumelor cheltuite de către primării, deoarece mare parte din finanțări vin din sumele atrase din fonduri europene sau guvernamentale pe programele POR, PNDR sau PNDL”, a precizat vicepreședintele PSD al Regiunii de Nord-Vest, Gabriel Zetea.

Gabriel Zetea: ”Pot să îi explic liderului PNL Maramureș cum afectează și primăriile liberale această întârziere a aprobării bugetului”

Președintele PSD Maramureș susține că PNL s-a învățat de prea mult timp să vadă totul în negru în loc de alb și orice argument de bun simț nu are nicio relevanță.

Mă întreb dacă liderul PNL Maramureș știe câte primării liberale din Maramureș au de făcut deconturi la Ministerul Dezvoltării și așteaptă banii care nu ajung, deoarece nu avem un buget aprobat la nivel național. Din păcate, banii rămân în cont, în loc să fie transferați executanților de lucrări, societăților comerciale private. Probabil că președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan nu are știință de faptul că, în județ, doar prin Programul Național de Dezvoltare Locală au fost semnate contracte în acest mandat de peste 700 de milioane de lei. Această sumă alocată Maramureșului dublează banii pentru investiții la primăriile din județ, față de aplicările din fonduri europene. Poate argumentele de mai sus nu contează pentru PNL, obișnuiți de atât de mult timp să vadă negru în loc de alb. Sunt însă dispus în orice moment să am o discuție cu președintele PNL Maramureș, la Consiliul Județean Maramureș, unde pot să îi explic cu cifre și fără patimă politică ce înseamnă, de fapt, întârzierea bugetului și cum pierdem toți prin această iresponsabilitate a președintelui Iohannis. Și când spun toți mă refer și la primarii PNL sau PSD deopotrivă, la fel cum știu că pierdem toți românii și este păcat”, a concluzionat vicepreședintele PSD al Regiunii de Nord-Vest, Gabriel Zetea, președinte al Consiliului Județean Maramureș.

Biroul de presă al PSD Maramureș

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.