FOTO-VIDEO | CULTURĂ ȘI MINERIT – Inaugurarea parcului ”Omagiu mineritului” din Baia Sprie și debutul taberei de pictură

Baia Sprie aduce un omagiu activității milenare a orașului, mineritului care  a avut un rol determinant în dezvoltarea acestui oraș. Sâmbăta, 3 iulie 2021 a avut loc inaugurarea parcului tematic ” Omagiu mineritului” în imediata apropiere a bisericii de lemn și a Centrului Turistic Baia Sprie în fața unui public de artiști consacrați, veniți la tabăra de pictură, ediția de vară organizată de Asocia Valorile Medio Monte. Pe lângă inaugurarea parcului artiștii plastici au vizitat și prima Galerie de Artă, deschisă recent.

Totemurile, care redă viața de miner au fost realizate de sculptorul sătmărean Vasile Koter și donate orașului Baia Sprie de către Asociația Valorile Medio Monte, aceste lucrări au fost realizate în taberele de pictură organizate de asociație.  Din parc nu lipsește nici Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, de fapt a fost prima lucrare din această serie.

Sculpturile sunt excepționale, arta cu care redă Vasile Koter viața de miner, rămâne întipărită în memoria vizitatorului. Se simte, se vede pe fața acestor mineri sculptați viața dură cu care s-au confruntat, oboseala, grijile, dar și bucuria de a ieși nevătămați la suprafață.

 

Ca semn de recunoștință primarul orașului i-a înmânat un trofeu, iar Hitter Ferenc o diplomă.

Despre amintirea veșnică al activității de minerit a vorbit și Hitter Ferenc.

” În primul rând dorim să fie sărbătorită și să fie o amintire veșnică, o lucrare care, sper să țină multă vreme și să fie în atenția băiesprienilor, dacă așa s-a întâmplat că a fost desființată activitatea economică cea mai importantă inclusiv pentru națiune, nu numai pentru acest oraș,” – a spus Hitter Ferenc, președintele Asociației Valorile Medio Monte.

Primarul orașului Baia Sprie vede o verigă încheiată și speră că acest parc va crește de-a lungul timpului și cu alte lucrări.

”Încheiem aici o verigă importantă, pentru că face legătura milenară între minerit și tradiția lemnului din Maramureș, pentru că avem aici biserica de lemn, care chiar când vin turiștii și vizitatorii și intră în Maramureșul istoric, e prima pe care o văd și o vizitează, și fac o trecere spre cultură și spre minerit, care e tradiția orașului Baia Sprie atestată din anul 1329,- a spus Bîrda Sebastian Alin, primarul orașului Baia Sprie.

Pe lângă grupul de artiști, la inaugurare au parte și cei doi viceprimari ai orașului Baia Sprie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.