Foto | Liturghie la capela Turnului Sfântul Ștefan

Poate puțini știu că ocrotitorul orașului Baia Mare este Sfântul Rege Ștefan.  Zilele Sfântul Ștefan a devenit o tradiție a orașului. Anul acesta în perioada 14-22 august se desfășoară o serie de manifestări cultural-artistice și religioase. Ieri, 20 august, a avut loc liturghia la capela Turnului Sfântul Ștefan, urmată de un program artistic.

Turnul Sf. Ştefan, simbolul oraşului Baia Mare, este singura mărturie arhitecturală păstrată a unei biserici de o concepţie arhitecturală specială, biserica Sfântul Rege Ștefan. Prima atestare documentară a bisericii parohiale ”Sfântul Rege Ștefan”, de rit romano-catolic, datează din 1347, construcția a fost inaugurată în 1387. Turnul- clopotniță a fost construit mai târziu la inițiativa principelui Ioan de Hunedoara, construcția începe în anul 1446 și finalizată în 1468, sub domnia lui Matia Corvin. Se cunoaşte faptul că biserica Sf. Ştefan a avut două nave, cu acoperişuri separate. Spaţiul binavat al bisericii continua spre est cu un cor alungit, poligonal. Cele două laturi ale bisericii au fost prevăzute cu câte un portic (capelă) etajat. Colţul sudic al navei era teşit, iar cele două nave erau separate, în axa centrală, printr-un şir de stâlpi .Pe baza arcadelor înzidite de pe faţadele de est şi nord se poate afirma, că parterul turnului era deschis spre spaţiul bisericii.

După 66 de ani, prima liturghie la capela Turnului Sfântul Ștefan a fost în anul 2016. Până la lucrările de reabilitare din Țințirim din 2011-2015, nu s-a știut de existența capelei, lucrările din 1962, de pe vremea regimului comunist, a reușit să-l țină ascunsă, fiind un loc sacru.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.