VIDEO | Filmul „Eroii Maramureșului. Eroii României Mari” va fi difuzat la TV Sighet

În contextul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire a României, județul Maramureș a demarat un proiect care să readucă în atenţia marelui public amintirea eroilor din marea conflagraţie mondială a anilor 1914-1918. „Eroii Maramureșului. Eroii României Mari” este un film de prezentare și de promovare a proiectului cu același nume, derulat în perioada 2018-2020, de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și finanțat de Ministerul Culturii, în cadrul Programului CENTENAR. Filmul va fi difuzat la TV Sighet sâmbătă, duminică și marți.

În acest sens, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, a derulat, începând cu toamna anului 2018, o amplă cercetare ştiinţifică de arhivă şi de teren care a vizat identificarea, documentarea, fotografierea și inventarierea tuturor monumentelor județului Maramureș dedicate Eroilor Marelui Război. Acțiunii de cercetare i s-au alăturat instituții partenere, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, Muzeul Maramureșului Sighetu Marmației, și colaboratori, primăriile din județ, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, întregul demers fiind supervizat de către Consiliul Județean Maramureș. În luna iulie a acestui an, s-a realizat filmul „Eroii Maramureșului. Eroii României Mari”, cu aceeași motivație, de a evoca amintirea celor care s-au jertfit în Primul Război Mondial, dar și cu scopul de a promova proiectul amintit mai sus.

 Cercetarea pentru acest proiect a vizat monumentele închinate Eroilor Primului Război Mondial, însă ținând cont că o serie impresionantă de construcții de acest tip (fie ele obeliscuri, cruci, troițe sau statui) au dedicație multiplă, fiind ridicate atât în memoria Eroilor Marelui Război, cât și (de cele mai multe ori), Eroilor din al Doilea Război Mondial și/sau Eroilor Revoluției din 1989, inventarierea le-a cuprins și pe acestea.

Filmul „Eroii Maramureșului. Eroii României Mari” va fi difuzat la TV Sighet sâmbătă de la ora 18:35, duminică de la ora 13:35 și marți de la ora 18:35.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.