Festivalul Naţional de Folclor pentru copii "AM FOST Ş-OM FI" debutează sâmbătă la Sighetul Marmaţiei

Festivalul Naţional de Folclor pentru copii "AM FOST Ş-OM FI" debutează sâmbătă la Sighetul Marmaţiei

După 5 ani de pauză Festivalul Naţional de Folclor pentru copii „Am fost ş-om fi” se va desfăşura în acest sfârşit de săptămână la Sighetul Marmaţiei. Evenimentul va transforma municipiul nostru într-un adevărat centru folcloric cu şi pentru copii.
Festivalul s a reluat anul acesta datorită proiectului depus la Ministerul Educatiei si Cercetarii, de directorul Clubului Copiilor, profesor dr. Ion Iuga. Proiectul festivalului a fost selectat din 120 de proiecte depuse de diverse institutii scolare din tara.
În organizarea Clubului Copiilor Sighet alături de Ministerul Educatiei şi Inspectoratul Şcolar,  festivalul ajuns la a treisprezecea ediţiei, va reuni peste 800 de copii din ţară, de la diverse Palate ale Copiilor dar şi formaţii aparţinând şcolilor din Maramureş.
Festivitatea de deschidere a evenimentului va avea loc in sala Tranzit a Primariei Sighet fiind urmata de un simpozion si un vernisaj.
Spectacolul concurs de cantece si dansuri populare romanesti va debuta sambata de la ora 14, cand pe platoul din centrul orasului, vor sustine recitaluri mai multe formaţii de copii din ţară, dar şi din Ucraina.

Directorul, Ion Iuga a declarat în exclusivitate pentru TV SIGHET:  "Este un festival concurs care are ca şi scop sensibilizarea tinerei generaţii faţă de folclor. Prin activităţile propuse în cadrul festivalului organizatorii îşi propun sa promoveze tradiţiile şi obiceiurile româneşti cu ajutorul tinerilor, contribuind astfel la păstrarea lor, dar mai ales la reînvierea unor tradiţii şi obiceiuri folclorice. Principalele activitati din program sunt:
1. Organizarea unui Simpozion “Rolul folclorului în dezvoltarea personalităţii elevului”  care  cuprinde  două  secţiuni:
– secţiunea 1 – pentru cadre didactice – unde profesorii vor prezenta referate cu metode de lucru cu elevii pe teme de folclor;
– sectiunea  2 – pentru elevi – elevii vor prezenta un portofoliu cu privire la traditii si obiceiurile locale;
2. Concursul şi expoziţia cu tema „Datini şi obiceiuri – forme şi culori” în cadrul acestei activităţi, vor fi expuse lucrările trimise de elevii de la mai multe instituţii de învăţământ din ţară, iar un juriu desemnat  va stabili premiile.
3. Spectacolul concurs de cântece şi dansuri populare româneşti, va cuprinde în mod obligatoriu cântece si/sau dansuri populare specifice zonei din care provin şi nu va depăşi 15 minute.
4. Parada portului popular –  Elevii vor participa la o paradă a portului popular, care se va desfăşura pe străzile din municipiul Sighetu Marmaţiei.
Duminică, festivalul va continua de la ora 12.30 cu o parada a portului popular prin centrul municipiului Sighetul Marmaţiei.
Partenerii festivalului naţional de folclor pentru copii „Am fost ş-om fi” sunt printre alţii Scoala George Coşbuc, Scoala de Artă „Gheorghe Chivu”, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Maramureş. Întregul eveniment este sprijinit mediatic de TV SIGHET, radio SIGHET FM şi siteul Maramedia.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.