Fenomene de iarnă pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Someş-Tisa

Temperaturile cu valori negative au condus la apariţia formaţiunilor de gheaţă (gheaţă la mal, năboi, pod de gheaţă) pe majoritatea cursurilor de apă din bazinul hidrografic Someş-Tisa. În perioada imediat următoare, acestea vor fi în extindere şi intensificare. Nivelurile cursurilor de apă au fost variabile, în funcţie de evoluţia debitelor şi, mai ales, a formaţiunilor de gheaţă dezvoltate pe râuri.

Stratul de zăpadă, prezent pe arii extinse în judeţele Maramureş, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, măsoară până la 48 de centimetri la Iezer, 38 de centimetri la Smida, 36 de centimetri la Băişoara, 19 centimetri la Vlădeasa (cota 1400) şi 21 de centimetri la barajul Colibiţa. În judeţele Satu Mare şi Sălaj, stratul de zăpadă este prezent local şi măsoară până la 7 centimetri la Huta Certeze şi 5 centimetri la Zalău.

Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa monitorizează permanent situaţia cursurilor de apă şi a lucrărilor hidrotehnice, expuse în această perioadă fenomenelor de îngheţ.

Evoluţia acestor fenomene, a precipitaţiilor, a stratului de zăpadă şi a echivalentului în apă al acestuia, a nivelurilor şi a debitelor râurilor, precum şi a volumelor de apă din principalele lacuri de acumulare sunt monitorizate şi colectate zilnic de către Birourile Hidrologie. Datele şi informaţiile sunt utilizate de către dispeceratul instituţiei pentru a întocmi rapoarte, care sunt transmise prin fluxul informaţional la instituţiile responsabile.

Li se recomandă cetăţenilor să nu se aventureze pe gheaţa formată pe cursurile de apă şi pe lacuri. Mersul pe gheaţă poate părea inofensiv, însă pericolul de accidente cauzate de ruperea gheţii este real.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.