Fărcaşa: Punct de lucru nou al I.S.U.Maramureş

Fărcaşa: Punct de lucru nou al I.S.U.Maramureş

În comuna Fărcaşa a avut loc astăzi inaugurarea unui nou punct de lucru al I.S.U. Maramureş. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa domnului Sandu Pocol, prefectul judeţului, a domnului Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcaşa, a col. Ion Pop, inspectorul şef al I.S.U. Maramureş, a primarilor din localităţile învecinate şi a reprezentanţilor  agenţilor economici din zonă.
 Necesitatea înfiinţării noii subunităţi este demonstrată de datele statistice, prezentate celor de faţă de către mr. Ioniţă Sîrb, prim adjunct al inspectorului şef, care coordonează activitatea subunităţilor de intervenţie. Datele arată o creştere de la an la an a numărului de intervenţii cu 12 până la 15 procente, cu o medie de 35 de incendii anual, precum şi creşterea numărului de accidente rutiere.  În plus, pe teritoriul comunei Fărcaşa, precum şi în zonele adiacente, se regăsesc majoritatea tipurilor de risc de pe teritoriul judeţului. Dintre acestea, riscul de alunecări de teren, inundaţii, fenomene meteo periculoase, incendii în masă, de producere a unor accidente foarte grave pe căile de transport rutiere şi feroviare sunt foarte ridicate.  
Clădirea în care funcţionează subunitatea a fost pusă la dispoziţie de către autorităţile locale din Fărcaşa. În perioada următoare, edilii comunei vor reamenaja cădirea alăturată, mult mai spaţioasă şi garajele aferente, pentru o mai bună desfăşurare a activităţii subunităţii. Toate cheltuielile de întreţinere a spaţiilor, a autospecialei I.S.U., inclusiv piesele de schimb şi carburanţii, sunt asigurate de autorităţile locale din comună. Doar salarile subofiţerilor sunt suportate din bugetul I.S.U.
Din luna septembrie, edilii comunei vor pune la dispoziţia pompierilor militari şi un autoturism cu 7 locuri, pentru executarea misiunilor pe care le au de îndeplinit în raionul de intervenţie. Pe viitor, conducerea I.S.U. şi Consiliul Local al comunei Fărcaşa au în vedere extinderea S.M.U.R.D. şi în această localitate, având în vedere faptul că zona este deficitară din punctul de vedere al răspunsului rapid la urgenţele medicale.
Punctul de lucru Fărcaşa va fi fi deservit, pentru început, de 16 de subofiţeri, cu două autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă. Împreună cu ei, la intervenţii vor participa 8 membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comună. Voluntarii vor avea acelaşi program cu pompierii militari şi vor interveni în comun cu aceştia pe teritoriul comunei Fărcaşa şi în localităţile învecinate. Operaţionalizarea punctului de lucru va reduce cu peste 50 la sută  timpii de răspuns în cazul apariţiei diferitelor situaţii de urgenţă.
Raionul de  intervenţie al punctului de lucru I.S.U. de la Fărcaşa cuprinde un oraş, 10 comune, 35 de sate aparţinătoare, peste 9800 de locuinţe şi circa 27 de mii de locuitori. Raionul are o rază maximă de 25 de kilometri, faţă de 50 cât era până acum şi un timp maxim de răspuns de 35 de minute faţă de 95 de minute, cât era până în prezent, la cele mai îndepărtate zone, în care subunitatea ar putea fi solicitată să intervină în sprijinul pompierilor din judeţele învecinate. În aceste zone, I.S.U. Maramureş colaborează cu I.S.U. “Porolissum“ al judeţului Sălaj şi I.S.U.”Someş“ al judeţului Satu Mare.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.