EXPOZIȚIE: 55 de ani de aviație brașoveană, 1968-2023 la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie

La Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, vineri, 19 aprilie 2024, s-a desfășurat vernisajul expoziției „55 de ani de aviație brașoveană, 1968-2023ˮ, organizată în colaborare cu Muzeul „Casa Mureșenilor ˮ Brașov.

În cadrul evenimentului cultural, comisarul expoziției Traian Dumbrăveanu (muzeograf la Muzeul „Casa Mureșenilor ˮ Brașov) a făcut o incursiune în istoria aviației brașovene, punctând momente referitoare la înființarea și activitatea Întreprinderii de Construcții Aeronautice de la Ghimbav – Brașov și prezentând, totodată, cele mai importante modele de elicoptere, planoare, motoplanoare și avioane ușoare, proiectate și produse la uzina brașoveană.

Alte intervenții au mai avut Alin Droboș, director al Aeroclubului Teritorial „Alexandru Papană” Baia Mare, și Iuliu Nemeth, un mare iubitor al zborului și al aviație, în general. Gazdele evenimentului au fost managerul instituției, dr. Viorel Rusu și muzeograful dr. Marius Câmpeanu.

Expoziția cuprinde panouri foto-documentare care reflectă întreaga activitate a fabricii din această perioadă, machete a materialului aeronautic proiectat și fabricat la întreprinderea brașoveană, documente care atestă activitatea fabricii și echipamentul unui pilot de elicopter.

Cei care vor trece pragul muzeului în următoarea perioadă, vor putea admira un planor IS-29D2, pus la dispoziție de Aeroclubul Teritorial „Alexandru Papană” Baia Mare.

Expoziția „55 de ani de aviație brașoveană, 1968-2023ˮ poate fi vizitată la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș până la data de 26 mai 2024.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.