Expoziţie de artă fotografică itinerantă: Roșu tradițional românesc

Vernisajul expoziţiei de artă fotgrafică itinerantă ”Roșu tradițional românesc” va avea loc luni 10 aprilie 2023 orele 17.00 în „Salonul Artelor” de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, prilej cu care se va desfăşura și o prezentare cu invitaţi din zonele etnofolclorice ale județului Maramureş. Expune Tudorel Ilie, artist fotograf băimărean. În program va fi și o demonstrație de îcondeiere a ouălor de Paște.

Expoziţia personală de artă fotografică itinerantă „Roșu tradițional românesc” este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale cromaticii tradiţionale din România.Expoziția se desfășoară în cadrul proiectului cultural „Zestrea Vie Românească”.

Proiectul cultural al expoziţiei va fi lansat în Lunea Mare, din Săptămana Patimilor. Expoziția urmează să parcurgă apoi toate regiunile istorice ale României, ajungând şi la cele mai importante centre ale diasporei româneşti din Europa şi din lume, fiind expusă în muzee şi alte centre culturale.

Obiectivul expoziţiei este de a face cunoscute publicului larg importanța, frumusețea și semnificațiile culorii roșu în cultura și arta tradițională românească. Valoarea recunoscută pe plan mondial de catre UNESCO a Mărtișorului, a ceramicii de Horezu, a Ritualului Călușului, a scoarțelor românești și mai nou a Cămăşilor cu altiță româneşti, mai cunoscute sub denumirea de „Ia românească”, nu puteau cunoaște consacrarea pe plan internațional fără culoarea roșu. Prin organizarea de şezători în cadrul expoziţiei se va putea crea pe viitor cadrul necesar cunoaşterii, conservării şi promovării tehnicilor de vopsire și încondeiere a ouălor de Paște, confecţionarea elementelor costumului popular, a măștilor și alte meșteșuguri tradiționale, componente ale patrimoniului cultural tangibil şi intangibil național al României.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.