Exportul României de produse agroalimentare se apropie de un miliard de euro

Exportul României de produse agroalimentare se apropie de un miliard de euro
Exportul României de produse agroalimentare în ţările intra şi extra comunitare s-a apropiat de un miliard de euro, până la finele lunii aprilie 2011, topul încasărilor fiind dominat de porumb, ţigări şi seminţe de floarea soarelui, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Dacă în primele patru luni ale anului 2010 au fost exportate produse agroalimentare de 610,35 milioane de euro, în aceeaşi perioadă din 2011 exporturile au totalizat 947,3 milioane euro, ceea ce reprezintă o creştere cu 55 de procente. Importurile au înregistrat, de asemenea, o creştere în primele patru luni ale anului, de 21%, valoarea acestora totalizând 1,409 miliarde de euro, faţă de 1,164 miliarde de euro, la finele lunii aprilie 2010. 

În acest an, exporturile de cereale au fost favorabile producătorilor români, deoarece preţurile au crescut semnificativ pe piaţa mondială, raportat la nivel anului trecut. 

În privinţa importurilor, carnea de porc proaspătă, refrigerată sau congelată a fost detronată din top trei de seminţele de floarea soarelui, circa 140.981 tone importate în valoare de 85 de milioane de euro. Importurile de carne de porc au fost de 66,78 milioane de euro pentru 43.256 tone, în primele patru luni din 2011. Porumbul a ocupat poziţia a treia la importuri, valorând 65,66 milioane euro pentru 196.875 tone. 

Potrivit ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabară, echilibrarea balanţei comerciale cu produse alimentare reprezintă "elementul esenţial pentru care a venit la minister". "Balanţa comercială cu produse alimentare a României este elementul esenţial, care exprimă tot: dacă am lucrat bine sau prost. Practic, este unul dintre indicatorii mari care îi însumează pe toţi ceilalţi. Pentru mine, echilibrarea balanţei comerciale cu produse alimentare reprezintă elementul esenţial pentru care am venit la minister", a declarat, recent, ministrul agriculturii. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.