Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie este un Ulcior de lut din Cetatea Chioarului

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș este un ulcior de lut descoperit în cercetările arheologice de la Cetatea Chioarului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ulciorul de lut cu o toartă și cu buza bilobată a fost descoperit la Cetatea Chioarului în cadrul cercetărilor arheologice din anii 1968-1969 și 1976-1980.

Vasul este modelat la roata olarului dintr-o ceramică gri nesmălțuită și prezintă incizii liniare și vălurite în jumătatea superioară. Forma este specifică ulcioarelor din zona Băii Mari, chiar sigiliul breslei olarilor din Baia Mare are ca reprezentare simbolică un ulcior cu corpul bombat și o toartă. Acest tip de vas era utilizat în gospodărie pentru păstrarea apei. Sub buza bilobată în partea superioară a gâtului este prezentă o strecurătoare modelată tot din lut pentru filtrarea impurităților din apă sau lichidele ce erau turnate în vas. Muzeografii pot deduce capacitatea acestuia de aproximativ un litru, cu toate că baza vasului nu s-a păstrat, iar în procesul de restaurare nu s-a refăcut complet.

Vasul s-ar putea încadra ca datare în linii mari între secolele XV-XVIII, cu mențiunea că datorită pastei nesmălțuite, a modelului simplu incizat ar putea avea o datate mai restrânsă, mai precis în sec. XV. Piesa se află în Colecția de Ev Mediu a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.