EXPONATUL LUNII la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie o carte poștală ilustrată din localitatea Băsești

Exponatul lun ii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș,  este o carte poștală ilustrată din localitatea Băsești, realizată în primul deceniu al secolul XX.

Antetul cărții poștale, text tipărit cu majuscule în mai multe limbi (franceză, germană, italiană) ne obligă oarecum să facem precizarea că este vorba despre Uniunea Poștală Internațională înființată în anul 1874 la Berna, în cadrul căreia au fost stabilite proceduri operaționale comune și tarife poștale uniforme.

Cartea poștală a fost expediată din Băsești la 23.02 1908 pe adresa „Drăgălașei Dșoare Valeria Caiman” din Oradea, de către dr. Iustin Iuga, binecunoscut în zonă ca fondator al corului plugarilor din localitate (1907). Printre altele autorul, textului relatează primirea grandioasă făcută la sosire precum și la „castelul” lui George Pop de Băsești (1835-1919).

Imaginile sau mai bine-zis, colajul de imagini de pe cartea poștală ne duc în urmă cu mai bine de 100 de ani, astfel încât vedem cum era odinioară Băseștiul în zi de sărbătoare sau cum arăta o expoziție de copii organizată de fiica marelui tribun, Elena Pop-Hossu Longin.

Cartea poștală a fost donată muzeului de Lucian Alexa Onea, domiciliat în Baia Mare.
 Lucia Pop, muzeograf; Adrian Ciurcaș, muzeograf.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.