Video|Explicații cu date concrete ale polițiștilor despre cât e de importantă centura de siguranță

Pe mai multe tronsoane de drum din municipiul Baia Mare, dar şi din judeţ poliţiştii rutieri au acţionat azi pentru verificarea şi impunerea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de fixare omologate de către ocupanţii autovehiculelor aflate în trafic.

Poliţiştii rutieri au fost secondaţi în misiunea lor de poliţiştii de prevenire, care le-au explicat participanţilor la trafic despre importanţa utilizării centurii de siguranţă pentru reducerea riscului de deces în caz de accident sau de vătămări corporale grave.

Centura constituie cel mai eficient mijloc de protecţie în caz de accident. Două treimi dintre persoanele decedate în accidente rutiere în 2016 nu purtau centura de siguranţă.

E bine de ştiut că: în timpul unui impact, la viteza de 50 km/h, asupra unui adult de 80 de kg acţionează o forţă de cca 2 tone. Un copil de 25 kg este proiectat în faţă cu o asemenea forţă încât este imposibil ca forţa musculară a braţelor unui adult să-l ţină în siguranţă. Un impact la 40 km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Persoanele din spate care nu poartă centura pot fi aruncate în afara automobilului cu o forţă de 30 de ori mai mare decât greutatea proprie.

Utilizarea centurii de siguranţă reduce riscul vătămărilor mortale cu până la 50% în cazul ocupanţilor locurilor din faţă, respectiv cu până la 75% pentru pasagerii aflaţi pe locurile din spate.

Acţiunile de azi vor continua pe parcursul acestei săptămâni şi se desfăşoară simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene, în cadrul controalelor T.I.S.P.O.L. Seatbelt.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.