Explicația pentru trecerea bruscă de la ninsoare la temperaturi de 30 de grade.

După frigul și chiar ninsorile de astăzi, meteorologii se așteaptă la temperaturi maxime de 30 de grade Celsius în zilele următoare. În schimb, instabilitatea atmosferică se va accentua în mare parte din țară. Vorbim de averse, fenomene electrice, vânt puternic și grindină. Climatologul Roxana Bojariu a explicat la Digi24 de ce se întâmplă aceste treceri bruște de la o extremă meteo la alta.

E ceva ce, deși a intrat în noua normalitate, iarna, primăvara au arătat exact aceeași trecere relativ bruscă și pe niveluri mari. Dacă ne uităm la nivelul emisferei nordice, observăm că avem o zonă arctică foarte caldă. Avem acolo temperaturi peste medie în mod sistematic și putem face o speculație, dar întărită de multe dovezi, că perturbația în echilibrul dintre zona arctică și zona tropicală vine și cu astfel de contraste, când avem regim termic de la o zi la alta cu valori mult sub sau peste ceea ce era normal”, a spus Bojariu.

„Primăvara este un anotimp capricios în sine, numai că aceste capricii depășesc ceea ce ar fi fost în firea lucrurilor acum mai multe decenii. Este și acesta un semn că se schimbă și tiparul vremii, nu avem doar o încălzire graduală, ci avem de-a face efectiv cu o modificare în felul în care se transferă energia în sistemul climatic”, a adăugat ea.

Bojariu spune că astfel de contraste apar la nivel global și că ne putem aștepta la tot mai multe fenomene meteo extreme.

Citește continuarea pe digi24.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.