Eclipsă totală de Lună, astăzi, vizibilă şi din România

Eclipsă totală de Lună, astăzi, vizibilă şi din România
O eclipsă totală de Lună va avea loc pe 10 decembrie şi va fi vizibilă în totalitate în Asia şi Australia, din România putând fi observată cea de-a doua jumătate, începând cu ora 16.30, cu condiţia ca orizontul estic să fie liber deoarece Luna va fi acoperită de umbra Terrei chiar în timp ce răsare.
Eclipsa se va produce între orele 13.33 şi 19.30, când Luna va intra în penumbra, umbra şi apoi din nou în penumbra Pământului. Însă eclipsa se va vedea în totalitate doar în Asia şi Australia. Din America de Nord, Europa şi Africa se va vedea pe jumătate – americanii vor vedea prima jumătate, în timp ce din România se va vedea cea de-a doua jumătate,potrivit Observatorului Astronomic din Capitală.
Eclipsa durează cinci ore şi 56 de minute, iar totalitatea 51 de minute şi opt secunde. Luna se va afla parţial şi total în umbra Pământului timp de trei ore şi 32 de minute.
Pentru a observa eclipsa nu este necesar un instrument astronomic, fenomenul fiind vizibil cu ochiul liber, însă, cum Luna abia îşi începe ascensiunea la ora 16.30, este nevoie ca orizontul estic să fie liber pentru a putea fi observată. Totodată, eclipsa se poate vedea numai dacă este senin, nefiind vizibilă în condiţii de nori, ploaie sau ninsoare.â
Observatorul Astronomic din Capitală va fi deschis sâmbătă începând cu ora 16.30. Chiar dacă va fi senin, din cauza orizontului blocat de clădirile din oraş, Luna nu va putea fi văzută până la ora 17.30.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.