E OBLIGATORIU: Cetăţenii care au animale de companie riscă amenzi de până la 10.000 de lei

E OBLIGATORIU: Cetăţenii care au animale de companie riscă amenzi de până la 10.000 de lei

 Persoanele care nu îşi microcipează câinii până la data de 1 aprilie riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Controalele Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş vor demara de luna viitoare, ca urmare a campaniei de vacinare antirabică desfăşurată la nivel judeţean.

Pentru a putea fi vaccinaţi antirabic, câinii trebuie obligatoriu să fie microcipaţi. Microciparea presupune introducerea sub piele a unui dispozitiv care permite identificarea animalului în cazul în care este pierdut sau abandonat, precum şi datele stăpânului. 
„Fiecare microcip conţine un cod de bare, respectiv codul unic debare al fiecărui microcip, care este introdus sub pielea animalului, reprezentând codul unic al acelui căţel. Dispozitivele se află într-o seringă de unică folosinţă, cu un ac mai gros, care propulsează microcipul şi de asemenea conţine lubrifiant pentru a putea fi introdus mai uşor”, explică medicul veterinar Andreea Miclean.
Procedeul de microcipare nu este unul dureros pentru animal. Un astfel de dispozitiv, care este obligatoriu, costă de la 60 de lei în sus.
„Căţeii trebuie să fie identificaţi cu microcip de la vârsta de 8 săptămâni sau înainte de a fi vaccinaţi antirabic. Asta deoarece noua lege 258 din 2003 impune obligativitatea microcipării şi vaccinării antirabice a tuturor câinilor. Nu se poate vaccina antirabic un câine neidentificat cu microcip”, mai punctează Andreea Miclean.
Controalele efectuate de către DSVSA Maramureş se vor lăsa cu amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care nu şi-au microcipat şi vaccinat animalele de companie. Această campanie a avut ca scop creşterea gradului de vaccinare la nivel de judeţ şi prevenirea transmisibilităţii anumitor virusuri de la animalele sălbatice.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.