După ce Dragnea, „ambasadorul” Maramureșului, a fentat județul, deputatul Duruș cere mai mulți bani pentru județ prin Legea Bugetului

Legea bugetului pentru anul 2019 intră de astăzi în dezbaterea comisiilor din cele două camere ale Parlamentului, după ce vineri a primit forma finală de la Guvern. Încălcând toate procedurile parlamentare, PSD forțează adoptarea legii până la finele săptămânii, după ce timp de 4 luni nu a fost în stare să facă un proiect de buget. Parlamentarii au avut la dispoziție ziua de luni, până la ora 12, să depună amendamente la o lege care are peste 3000 de pagini.

Deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, a pregătit și depus mai multe amendamente pe partea de investiții. La Ministerul Apelor și Pădurilor a cerut suplimentarea bugetului pentru investiția de la barajul Runcu. Ministerul a cuprins în bugetul pentru 2019 suma de 7 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la baraj. Deputatul Duruș a cerut alocarea a 70 de milioane de lei în acest an.

„Conform graficului de execuție, Barajul Runcu ar trebui să fie finalizat la finalul anului 2020. În acest moment mai sunt de executat lucrări de 145 de milioane de lei. La ritmul de finanțare prevăzut de Guvernul PSD-ALDE, barajul va fi gata peste 20 de ani. Este o mare măgărie. Barajul este proiectat pentru a deservi, în principal, municipiul Sighetu Marmației și localitățile din partea de nord. Al doilea oraș ca mărime din județ are mari probleme de asigurare a rezervei de apă. Sistematic, sighetenii sunt supuși unor restricții de alimentare cu apă. Nu au avut apă în permanență nici măcar în perioada sărbătorilor de iarnă. Vara, situația este și mai dramatică. Sper ca parlamentarii PSD-ALDE să nu respingă amendamentul și să batjocorească o întreagă zonă a Maramureșului istoric”, a spus deputatul Duruș.

Un alt amendament privește investițiile de la Complexul Național Sportiv „Lascăr Pană”. În proiectul de buget al ministerului nu este individualizată nicio investiție la acest complex înființat în toamna anului trecut.

„Am apreciat înființarea complexului sportiv în Baia Mare și am promis că mă voi implica pentru ca acesta să obțină finanțare pentru dezvoltarea sa, în practică, nu doar pe hârtie. Proiectul de buget al Ministerului Tineretului și Sportului nu face nicio referire la vreo sumă pentru Baia Mare. Solicitarea mea pentru 2019 este de alocare a 9,6 milioane de lei pentru investiții la bazinul descoperit și renovarea Hotelului Sport. S-a vorbit, la înființarea complexului, că Hotelul Sport va fi bază de cazare, masă, întreținere și recuperare pentru sportivi. Sper să văd seriozitate din parte ministerului pe acest subiect, nu doar poze și declarații sforăitoare pentru imagine”, a completat Duruș.
Sume importante au fost cerute și pentru punerea în siguranță a perimetrelor miniere. Maramureșul a fost anul trecut martor al unui accident ecologic cu impact grav asupra mediului, petrecut la Băiuț, și cu dese poluări accidentale ale apelor, ca urmare a deversărilor necontrolate din galeriile de mină de la Șuior și Baia Sprie.

Sănătatea și siguranța populației sunt fundamentale, dar văd rea voință din partea Guvernului pe acest subiect. Am cerut alocarea de urgență a fondurilor necesare pentru construirea stației de epurarea a apelor de mină de la Breiner, Băiuț. După accident, au primit termen de conformare pentru realizarea construcției până în iunie 2019. Și ei nu au un leu în buget pentru așa ceva”, spune deputatul USR, Vlad Duruș.
Regretul deputatului maramureșean este că Primăria Baia Mare nu a răspuns solicitării formulate, cu o lună în urmă, de a trimite proiecte de investiții pentru care să formuleze și să depună amendamente la legea bugetului. Nici Compania Remin nu a răspuns solicitărilor parlamentarului, deși adresa către instituție a fost trimisă încă din decembrie 2018.

Biroul comunicare,
Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Duruș

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.