Drogurile și percepția publică

Federaţia Neguvernamentală Antidrog în parteneriat cu CIADO România a realizat în perioada 15 – 25 iulie sondajul „Drogurile si percepția publică 2021!” Ultimul sondaj a fost realizat de CIADO România în anul 2019.

La intrebările adresate tinerilor au raspuns 1230 persoane (18-25 ani), participante în cadrul Conferinţelor „Tinerii şi propriile lor valori”.

Studiul adresat populaţiei adulte/părinţi a fost realizat online şi la el au răspuns 1967 de persoane de peste 35 ani, majoritatea având copii peste 13 ani, participante în programele „No Drugs Revolution/Artă Contra Drog”.

Concluziile studiului arată că:

  • Atât tinerii cât şi părinţii consideră necesare programele de prevenire asupra riscurilor asociate consumului de droguri; informaţiile de interes pentru cea mai mare parte a tinerilor intervievați sunt cu referire la SNPP (substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, cunoscute şi ca etnobotanice sau legale) şi dacă marijuana dă sau nu dependenţă.
  • Părinţii, în procent de 80%, solicită informaţii legate de cum să-i ferească pe copii de droguri, cum să le vorbească despre droguri sau cum să se comporte dacă au copii consumatori de droguri.
  • La întrebarea daca au cunoștință de alte programe de prevenire şi informare antidrog, în afara celor dezvoltate de FNA si CIADO, tinerii au răspuns, într-un procent de 11%, „Mesajul meu antidrog” al Agenţiei Naţionale Antidrog.
  • 83% dintre persoanele adulte (părinţi) consideră că o diversitate de programe – sport, cultură, educaţie civică pentru elevi atât în mediul şcolar cât şi extraşcolar ca alternative la consumul de droguri e necesară la nivel local.
  • 6 % dintre părinţi manifestă îngrijorare mare şi foarte mare faţă de pericolul privind consumul de droguri în rândul tinerilor.
  • 48% dintre tineri cunosc persoane din anturajul lor ce consumă ocazional droguri şi 68% dintre cei intervievaţi doresc să-i ajute pe consumatori şi să se implice pentru ca aceştia să nu devină dependenţi.
  • 41% din populaţia adultă are încredere în instituţiile statului şi 59% consideră că acestea sunt depăşite de fenomen.
  • 72% dintre persoanele adulte intervievate şi 56 % dintre tinerii intervievati, consideră că legalizarea/dezincriminarea consumului de droguri nu ar soluţiona problema.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.