VIDEO | Două focare de pestă porcină, în Maramureș

Localitățile Stremț și Tămaia din Maramureș se află sub strictă supraveghere a celor de a Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, din cauza focarelor de pestă porcină, depistate în această vară. În zonă s-au luat toate măsurile impuse în acestă situație și se efectuează periodic controale în trafic, dar și la exploatațiile non profesionale de pe raza acestor localități.

La această dată în județul Maramureș evoluează două focare de pestă porcină africană la porc domestic. Un focar a fost localizat la o gospodărie din localitatea Stremț, la porc domestic, în luna iunie.

În cazul acestui focar suntem în procedură de stingere, au început examenele clinice în zona de supraveghere care s-au finalizat cu rezultate bune. Nu avem suspiciuni de boală, și am început recolatrea probelor de sânge din zona de protecție, iar când vom avea toate probele recoltate și testate, și vor fi negative, vom putea stinge acest focar”, precizează Nicu-Vasile Chiș, șef serviciu în cadrul DSVSA Maramureș.

Cel mai recent focar este cel din localitatea Tămaia, focar diagnostocat la începutul lunii iulie.

”Am acționat conform planului de măsuri, porcii au fost eutanasiați, ecarisarea s-a făcut prin îngropare, dezinfecția și s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere. În zona de protecție avem șase localități, a fost făcut examenul clinic, iar în zona de supraveghere,s-a realizat recensământul porcilor. La această dată, nu mai avem alte suspiciuni de boală pe teritoriul județului Maramureș, la porc domestic”, precizează reprezentantul DSVSA Maramureș..

Referitor la pesta porcină africană, la mistreți, în cursul acestui an au fost diagnosticate 46 de cazuri, la mistreți morți și vânați.

”Cele mai multe cazuri le avem pe zona de Codru, Asociația de vănători din zona Asuaj-Oarța, dar și pe alte fonduri din județul Maramureș”, spune Nicu-Vasile Chiș.

În această perioadă, inspectorii DSVSA Maramureș efectuează controale în trafic, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Maramureș și Inspectoratul Județean de Jandarmi, în special la intrările în județ sau pe marile artere rutiere. Controale se efectuează și în exploatațiile non profesionale pentru identificarea porcilor, trasabilitatea și condițiile de creștere, dar și controale la asocițiile de vânătoare pentru a verifica păstrarea carcaselor până la primirea buletinulelor de analiză, referitor la testarea pentru pesta porcină africană.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.