Două evenimente majore derulate în cadrul proiectului Reduces  implementat de Consiliul Județean Maramureș

A cincea întâlnire a factorilor interesați din regiunea Maramureș s-a desfășurat în data de  17 septembrie 2020 în sala Bogdan Vodă a Consiliului Județean Maramureș, în cadrul proiectului “Reduces – Regândirea Dezvoltării Durabile în Regiuni Europene Utilizând Modele de Afaceri ale Economiei Circulare”. Totodată, în a doua a parte a zilei, echipa de proiect și invitații au luat parte la întâlnirea interregională online organizată de Universitatea de Științe Aplicate din Utrecht – Regatul Țărilor de jos cu partenerii internaționali din Finlanda, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii, Bulgaria și România.

Factorilor interesați în Economie Circulară prezenți la întâlnire li s-a expus stadiul proiectului Reduces și primul obiectiv atins în cadrul acestuia, documentul denumit: „Economia Circulară – Raport – Status Quo Județul Maramureș” ce a fost elaborat de Consiliul Județean cu consultanța externă a Camerei de Comerț și Industrie Bistrița Năsăud. Acesta rezumă rezultatele studiilor realizate cu privire la afacerile și acțiunile existente în economia circulară, punctele forte, oportunitățile, provocările și punctele slabe din județul Maramureș. Documentul „Economia Circulară Raport Status Quo Județul Maramureș” alături de celelalte cinci rapoarte status quo ale partenerilor internaționali din Finlanda, Marea Britanie, Regatul Țărilor de Jos, Spania și Bulgaria. oferă baza următoarelor activități planificate în cadrul proiectul REDUCES. Pentru evaluarea stării economiei circulare în județul Maramureș au fost utilizate informațiile din strategiile cheie care se concentrează pe specializarea inteligentă a dezvoltării durabile a regiunii, precum și pe o cercetare prealabilă adresată factorilor interesați din județ.

În cea de-a doua parte a zilei, în sistem videoconferință online, s-a desfășurat întâlnirea interregională în cadrul căreia regiunile Finlanda de Sud-Vest, Maramureș, Sofia, Manchester, Utrecht și Valencia și-au prezentat modelele de bună practică pe două teme din domeniul Economiei Circulare. Din partea Județului Maramureș, factorii interesați alături de echipa de proiect au prezentat exemplele de bună practică ale firmelor Kematronic și Cepronef pe tema “reînnoire/regenerare” și a firmei One IT pe tema „produsului ca serviciu”.

Totodată, reprezentanții Universității se Științe Aplicate din Utrecht au prezentat experiența lor în domeniul economiei circulare în două sesiuni: „Întreprinderi Sociale” și „Dezvoltarea Urbană și Circularitatea”. Prima fiind o companie care produce caiete sustenabile din hârtie de piatră (hârtie densă realizată din minerale) și dezvoltate circular. Despre provocările dezvoltării acestei afaceri, susținerea acestei companii în criză și reînnoirea, a vorbit Roel Schatorjé, un absolvent al Hogeschool Utrecht, care are și funcția de director general.  A doua sesiune s-a axat pe studiul de caz Werkspoorkwartier: zonă industrială circulară creativă și dezvoltarea urbană având ca țintă îmbunătățirea bunăstării socio-economice a cartierelor, districtelor și orașelor.

Proiectul REDUCES – Regândirea Dezvoltării Durabile în Regiuni Europene Utilizând Modele de Afaceri ale Economiei Circulare” este implementat de Consiliul Județean Maramureș în parteneriat internațional, în perioada 2019-2023, cu finanțare prin Programul Interreg Europe, cu scopul de a sprijini îmbunătățirea politicilor de dezvoltare regională prin promovarea modelelor de afaceri din domeniul economiei circulare durabile, în șase regiuni europene. REDUCES îmbunătățește colaborarea și schimbul de cunoștințe între regiuni, în domeniul economiei circulare, punând accent pe teme precum: prelungirea duratei de viață a produselor, reînnoire/regenerare, produsul ca serviciu, eficiența resurselor și reciclare, platforme de partajare.

Mai multe informații  despre acest proiect se pot găsi la linkul: www.interregeurope.eu/REDUCES și pe Facebook.com/REDUCESproject

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.