DONALD TUSK: Fluxul de migranți între Turcia și Uniunea Europeană rămâne ‘mult prea ridicat’

DONALD TUSK: Fluxul de migranți între Turcia și Uniunea Europeană rămâne ‘mult prea ridicat’

Președintele Consiliului European Donald Tusk a declarat joi, la Ankara, că fluxul de migranți între Turcia și Uniunea Europeană (UE) rămâne ‘mult prea ridicat’, relatează AFP și Reuters.

‘Suntem de acord asupra faptului că fluxul de refugiați rămâne mult prea ridicat și că sunt necesare măsuri suplimentare’, a declarat Donald Tusk, la sfârșitul unei întrevederi cu premierul turc Ahmet Davutoglu.

Cu patru zile înainte de summitul UE-Turcia, crucial pentru rezolvarea crizei migranților, oficialul european a salutat eforturile Turciei de a încerca să-i oprească pe migranți să plece spre Grecia vecină, inclusiv prin consolidarea misiunilor de patrulare pe mare și a regimului de vize.

‘Turcia trebuie să decidă care sunt cele mai bune metode de a ajunge la reducerea’ numărului de migranți, a mai spus Tusk. Cu toate acestea, oficialul european s-a referit la crearea unui ‘mecanism rapid și la scară largă destinat trimiterii înapoi a migranților ilegali care sosesc în Grecia. Acest (mecanism) va pune capăt efectiv sistemului creat de călăuze’, a estimat el.

Donald Tusk a declarat totodată că nicio cifră nu a fost stabilită cu Turcia privind măsurile sale de reducere a numărului migranților ilegali care se îndreaptă către Europa, însă că scopul final este acela de a elimina definitiv acest fenomen, notează Reuters.

‘Nu este vorba despre cifre, este vorba despre procesul permanent și în curs de desfășurare, ceea ce înseamnă pentru mine eliminarea totală a acestui fenomen trist’, a mai spus Tusk în cadrul unei conferințe de presă alături de premierul turc Davutoglu.

La rândul său, Ahmet Davutoglu a afirmat că nimeni nu trebuie să se aștepte ca Turcia și Grecia să-și asume singure povara crizei migranților.

Totodată, șeful guvernului turc a afirmat că fluxul de refugiați sirieni către Europa via Turcia se va reduce dacă acordul de încetare a focului va fi respectat, însă încălcările de către forțele ruse și siriene l-au făcut vulnerabil.

‘Nici Turcia, nici Europa nu sunt responsabile pentru criza siriană. Însă Turcia și UE suferă consecințele’, a mai spus Davutoglu, reiterând că țara sa este hotărâtă ‘să facă tot ceea ce este necesar’ pentru a lupta împotriva migrației ilegale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.