Doi bărbați din Maramureș sunt suspecți de botulism, o boală infecțioasă rară

Doi bărbați din Maramureș sunt suspecți de botulism, o boală infeșțioasă rară care se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire.Direcția de Sănătate Publică  Maramureș susține că au fost recoltate probe care au fost trimise la Intitutul Cantacuzino din București. Boala nu este periculoasă pentru cei din jur, deoarece nu se transmite.

Botulismul este o boală infecțioasă neurotoxică generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum . Toxina botulinică este cea mai puternică dintre cele cunoscute în practica medicală. În cazul în care nu este tratată, afecţiunea poate duce la paralizie, la pierderea senzațiilor sau a funcției mușchilor. De asemenea, botulismul poate cauza dificultăți în respirație. Deși nu este o boală frecventă, poate fi fatală. Diagnosticarea și tratamentul în stadiul precoce al bolii sunt extrem de importante.

În Maramureș sunt cazuri suspecte de botulism, două cazuri la bărbați tineri. În acest moment Direcția de Sănătate Publică Maramureș așteaptă rezultatele la probele trimise la Institutul Cantacuzino din București.

Anul trecut, în luna mai au fost depitate trei cazuri de botulism, toate în mediul rural, două la pacienți cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani și un caz la un pacient din categoria de vârstă 45-54 de ani.

Botulismul generat de alimente și cel contactat prin răni poate fi tratat cu ajutorul antitoxinelor – blochează acțiunea toxinelor în sânge. Antitoxinele nu pot repara răul deja făcut, dar pot opri sau preveni o eventuală evoluție a bolii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.