#DIZGRAŢIAŢII: Povestea copiilor care s-au născut după gratii. Când au văzut prima dată lumea liberă

#DIZGRAŢIAŢII: Povestea copiilor care s-au născut după gratii. Când au văzut prima dată lumea liberă

Nu mai puţin de 31 de copii s-au născut şi au început să meargă în penitenciar în ultimii şase ani. Este vorba despre copiii care au venit pe lume la Penitenciarul pentru femei de la Târgşor, secţia ,,Mama şi copilul". Despre aceste cazuri, aflaţi detalii într-un material al campaniei DIZGRAŢIAŢII.
 Sistemul de detenţie din România permite femeilor care nasc în perioada în care sunt încarcerate să îşi crească copiii, în interiorul închisorii, până când cei mici împlinesc vârsta de un an. La penitenciarul pentru femei, din localitatea Târgşorul Nou, judeţul Prahova, a fost amenajată, în anul 2011, o secţie specială pentru lăuze. Pe secţia ,,Mama şi copilul" sunt două camere mari, cu pereţii coloraţi, pictaţi, într-una dintre camere sunt paturi de lemn, lângă fiecare fiind lipit şi câte un pătuţ pentru copii. În cealaltă cameră sunt paturi de fier, şi acestea având alături câte un pătuţ pentru bebeluşi.

La începutul lunii martie, în această secţie erau încarcerate Lavinia, în vârstă de 22 de ani şi Adelina, care abia împlinise 21 de ani. În braţele Laviniei doarme un somn liniştit Alexandra, fetiţa ei, care a fost adusă pe lume la mijlocul lunii februarie. A născut la spitalul penitenciarului Rahova, după ce rămăsese însărcinată cu puţin înainte să fie condamnată definitiv pentru tâlhărie. "Eram cu o fată într-o casă de amanet şi fata aia a pus mâna şi a dat femeia aia să închidă uşa şi noi am împins-o ca să ieşim, s-a băgat între noi şi ne-a băgat la tâlhărie", povesteşte Lavinia.

Alexandra este cel de-al treilea copil şi primul pe care îl aduce pe lume în detenţie. Spune că asta nu o împiedică să îi ofere dragostea şi atenţia de care are nevoie copilul. Admite că a greşit, că s-a lăsat influenţată de mediul în care a crescut şi că nu ar fi trebuit să încerce să îşi câştige traiul din muncă necinstită. Iar când va fi din nou liberă, peste aproximativ un an şi jumătate, speră să se angajeze la bucătăria unui restaurant, fiindcă îi place să gătească şi crede că ar putea face din pasiunea ei o meserie.
 În aceeaşi cameră cu Lavinia şi Alexandra sunt încarcerate şi Adelina, împreună cu fetiţa ei, Alesia, în vârstă de patru săptămâni. Cele două stau în paturile din colţul camerei. În momentul în care intrăm în cameră, Alesia doarme. Încă nu cunoaşte grijile care o frământă pe mama sa, încă nu ştie că s-a născut şi îşi va petrece primul an din viaţă în închisoare după ce tatăl ei a acuzat-o pe mamă de agresiune.
,,Pentru el sunt aicea. A cerut să fiu închisă. Şi atunci nu mă mai interesează nici pe mine de el. Ceilalţi doi copii ai mei sunt cu el. Am fost închisă după ce el a dat declaraţie la poliţie că am bătut-o pe fiica lui şi a zis că îmi bat şi ceilalţi copii şi a cerut să fiu închisă. Şi aşa am ajuns la închisoare, în toamnă am fost încarcerată, mai am cam doi ani de stat", spune Adelina în timp ce îşi leagănă copilul.
 Nu ştie ce va face după ce se va elibera, nici dacă peste un an, când fiica ei nu va mai putea sta cu ea în penitenciar o va încredinţa statului sau bărbatului care a cerut să fie încarcerată.
Din anul 2011, când a fost înfiinţată această secţie la penitenciarul Târgşor, pentru mame şi copii, până în prezent, 31 de femei şi-au crescut micuţii în spatele gratiilor. În unele cazuri bebeluşii nu au stat decât câteva luni, împreună cu mamele lor, fiind apoi încredinţaţi unui membru al familiei aflat în libertate. În alte situaţii, după un an, cei mici au fost daţi în plasament Serviciului de Protecţie a Copiilor (DGASPC).
Penitenciarul Târgşor permite şi femeilor însărcinate să stea în această secţie specială până în luna a opta, apoi, în cele mai multe situaţii sunt transferate la spitalul penitenciarului Rahova, unde rămân până după naştere. În cazul în care situaţia o impune, însă, femeile pot fi transportate să nască la una din clinicile din municipiul Ploieşti, astfel încât, spun reprezentanţii penitenciarului Târgşor, nici viaţa copilului, nici cea a mamei să nu fie puse în pericol. Integral pe www.mediafax.ro
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.