DIVERSITATE PRIN TRADIȚIE: Un proiect al Asociației Esperando pentru persoanele cu dizabilități

În perioada iunie – octombrie 2024, Asociația Esperando implementează proiectul ”Diversitate prin tradiție”, finanțat în cadrul programului pentru finanțare nerambursabilă din bugetul județului a proiectelor culturale.

Acest proiect are ca scop principal valorificarea potențialului creativ a 15 tineri cu dizabilități din județul Maramureș și integrarea lor activă în viața culturală – artistică a comunității locale.

El aduce noi oportunități culturale pentru persoanele cu dizabilități: tineri cu posibilități reduse de la Centrul de Zi Esperando și Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități – Griviței.

Ei vor participa la ateliere de dans folcloric, ateliere de realizare produse tradiționale (din ceramică, lut, lemn, piele, decorare sticle, țesut la razboi etc), sub îndrumarea personalului partenerilor de proiect și a voluntarilor.

Prin intermediul activităților artistice – culturale se urmărește stimularea talentului, dezvoltarea aptitudinilor, promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități în conservarea patrimoniului cultural, dar și promovarea – conservarea valorilor culturale, a tradițiilor locale prin prisma creativității.

La finalul proiectului, lucrările create în cadrul atelierelor vor fi expuse la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, oferindu-le persoanelor cu nevoi speciale oportunitatea de a-și prezenta munca publicului larg și de a se simți mândre de realizările lor.

Proiectul nu numai că oferă oportunități de dezvoltare a abilităților artistice și tehnice, de exprimare, de îmbunătățire a stimei de sine, a încrederii în propriile abilități pentru persoanele cu dizabilități, dar contribuie și la creșterea diversității, a incluziunii în cadrul activităților culturale.

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.