Discomfort termic în următoarele zile

Discomfort termic în următoarele zile

Instituţia Prefectului a primit, în această după amiază, de la Centrul Meteorologic Transilvania Nord o informarea meteororologică de disconfort termic. În adresă se menţionează că în zilele de sîmbătă, duminică şi luni (9-11 iulie a.c.) vremea va fi călduroasă în Maramureş, iar în orele după amiezii, indicele de confort termic (ITU) va depăşi, local, pragul critic de 80 de unităţi.
    Subprefectul Gyongyike Bondi, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat informarea comitetelor locale şi a populaţiei cu privire la prognoza meteorologică şi depăşirea indicelui de confort termic.  În aceste condiţii se impune aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile care trebuie luate pentru protecţia persoanelor aflate la muncă în perioada depăşirii pragului critic de unităţi sau de temperaturi ridicate mai mari de 37 grade Celsius, a adăugat subprefectul de Maramureş.  Măsurile minimale prevăzute de ordonanţa de urgenţă pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt:reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite şi ventilate; asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.
     Cetăţenilor li se recomandă să evite expunerea la soare şi activitatea fizică în gradini şi pe camp, în special în intervalul orar 11.00-16.00. De asemenea, se recomandă purtarea de imbracaminte subţire, din ţesături naturale sau în culori deschise, respectiv purtarea de pălării. Persoanele vârstnice trebuie să se ferească de locurile aglomerate şi neventilate, unde pot apărea probleme de sănătate, ca urmare a temperaturilor ridicate şi a disconfortului termic. La deplasarea în exterior populaţia este  bine să aibă la îndemână lichide. Cetăţenii sunt sfătuiţi  să consume 2-4 litri de apă sau sucuri de fructe pentru a rehidrata organismul. Nu este indicat consumul de alcool şi excesul de cafea, în această perioadă. Este important să nu lăsaţi (uitaţi) copiii în interiorul autovehiculelor expuse la soare.
    Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatură umezeală ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecţiuni ale suprarenalei), precum şi persoanele obeze.
    Indicele de confort termic este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer şi apă) pentru a determina o temperatură aparent, cea resimţită de corpul uman. În mod normal, corpul uman se răceste prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Indicele de disconfort termic influenţează activitatea organismului uman atunci când umiditatea este ridicată, corpul uman pierde mai greu caldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil în perioadele de disconfort termic.  
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.