Director de liceu şi candidaţi la bacalaureat în 2010, judecaţi pentru corupţie

Director de liceu şi candidaţi la bacalaureat în 2010, judecaţi pentru corupţie
Directorul liceului particular "Dimitrie Cantemir" din Galaţi, trei membri ai comisiei de evaluare la diverse probe, doi supraveghetori, un avocat, o absolventă de liceu şi opt candidaţi au fost deferiţi justiţiei pentru fapte de corupţie în legătură cu fraudarea examenului de bacalaureat din 2010.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere instanţei arestarea Elenei Onu, directoarea liceului "Dimitrie Cantemir", şi a fiicei acesteia, avocata Roxana Onu din Baroul Bucureşti, solicitarea urmând a fi judecată în 21 iulie.
Procurorii anticorupţie de la Serviciul teritorial Galaţi au deferit-o justiţiei pe Elena Maria Onu – director al Liceului particular "Dimitrie Cantemir" Galaţi, acuzată de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, instigare la infracţiunea de dare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, dare de mită în formă continuat şi instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată.
Alături de aceasta, vor mai fi judecate Mariana Lazanu şi Geanina Laura Hageanu, membre în comisia de evaluare la proba scrisă de limbă şi literatură română în cadrul Centrului Zonal de Evaluare din cadrul Seminarului Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galaţi, acuzate de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată şi dare de mită în formă continuată, respectiv, luare de mită în formă continuată.
A mai fost deferit justiţiei Carol Bujor, membru în comisia de evaluare la proba orală de istorie la Grupul Şcolar "Anghel Saligny" Galaţi, acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, precum Elisabeta Cristina Dinu şi Andreea Krisztina, supraveghetori la disciplina limba şi literatura română la Centrul de examen Grupul Şcolar Industrial de Marină Galaţi, acuzaţie de luare de mită.
Avocata Roxana Onu, din cadrul Baroului Bucureşti, a fost şi ea trimisă în judecată în acest caz, fiind acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.
Prin intermediul său, directoarea Onu i-ar fi comunicat unui alt profesor examinator la aceeaşi disciplină o listă cu numele unor elevi pentru care a intervenit în scopul obţinerii unor note mari, promiţându-i, totodată, diverse sume de bani. În schimbul unor sume de bani primite de la candidaţi, dorectoarea Onu ar fi încercat, fără rezultat, să identifice profesori examinatori la disciplina geografie care să-i promoveze în mod fraudulos.
Procurorii anticorupţie au pus sechesteru asigurător pe mai multe sume de bani ce aparţin directoarei Elena Maria Onu.
În 5 iulie 2010, procurorii anticorupţie le-au reţinut pe Elena Maria Onu şi Mariana Lazanu pentru 24 de ore, însă a doua zi Tribunalul Galaţi a impus interdicţia de a părăsi ţara pentru Onu şi interdicţia de părăsi localitatea pentru Lazanu. Faţă de Lazanu, această măsură a fost înlocuită de Curtea de Apel Galaţi cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.
DNA precizează că va cere Curţii de Apel Bucureşti luarea măsurii arestării preventive faţă de Elena Maria şi Roxana Onu şi Viorel Orghei şi luarea măsurii obligării de a nu părăsi ţara faţă de Mariana Lazanu.
Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Bucureşti, primul termen de judecată fiind stabilit pentru 29 iulie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.