Din 31 octombrie, cei care vin din Ungaria în România, cu excepția anumitor cazuri, trebuie să intre în carantină. Celor care pleacă din România în Ungaria nu li se impune carantină

Pentru cei care vin din Ungaria în România nu există nicio schimbare. Ungaria nu folosește clasificarea de țară bazată pe culoare folosită în România la stabilirea obligației de carantină. În prezent, Ungaria practic nu impune o obligație de carantină pentru nimeni care vine din România, nici pentru cei cu vaccinați împotriva Covid-19 și nici pentru cei nevaccinați, și nu este necesară testarea.

România actualizează în medie în fiecare săptămână clasificarea țărilor, conform căreia Ungaria se califică drept țară galbenă după actualizarea din 29 octombrie.

Intrarea în România din țările galbene este supusă următoarelor condiții:

Grănicerul român va verifica certificatul de vaccinare al celor sosiți la frontieră la intrarea în România. România acceptă în prezent doar certificate Covid cu un cod QR folosit de Uniunea Europeană pentru cei vaccinați în Uniunea Europeană.

Persoanele vaccinate în România își pot solicita certificatul la https://certificat-covid.gov.ro/.

Doar vaccinurile aprobate de Uniunea Europeană vor fi acceptate de autoritățile române. Practic înseamnă că vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield și Janssen vor fi acceptate (dacă au trecut 10 zile de la a doua vaccinare sau prima vaccinare Janssen, iar persoanele vaccinate cu Sputnik și Sinopharm vor fi considerate ca nefiind vaccinați.

Cei care călătoresc dintr-o țară din zona galbenă nu vor intra în carantină dacă sunt vaccinați cu un vaccin împotriva Covid-19 aprobat de Uniunea Europeană (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield și Janssen)  și au trecut 10 zile de la a doua vaccinare, sau dacă au fost infectați și au trecut minim 14 și maxim 90 de zile de la confirmarea infecției. Călătorii trebuie să-și înregistreze boala la autoritatea națională în registrul Uniunii Europene pentru a putea obține codul QR al UE. Niciun vaccinat (sau vaccinat cu un vaccin neaprobat UE) dar care prezintă la graniță un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore, nu vor fi puși în carantină.  Navetiștii sau operatorii economici care pot dovedi că călătoresc în România în scop de afaceri sau de muncă nu vor fi plasați în carantină. Copiii sub 12 ani sunt scutiți de obligația de carantină și nu trebuie să prezinte test PCR negativ la intrarea în țară, transmite Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca.

Actualizare

Datorită intervenției UDMR, pot trece frontiera în România  fără carantină toți cei care au certificat de vaccinare, indiferent de vaccinul pe care l-au ales. Potrivit noii prevederi, nu doar cei vaccinați cu cele patru vaccinuri adoptate de Uniunea Europeană, ci și cei vaccinați cu Sputnik și Sinopharm folosite în Ungaria, pot trece granița în România fără carantină.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.