VIDEO | DGASPC Maramureș transmite prin poștă biletele de călătorie gratuită pentru persoanele cu dizabilități

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului transmite prin poștă biletele de călătorie gratuită persoanelor cu dizabilități, măsura fiind aplicată pentru respectarea regulilor de distanțare socială și prevenirea infecțiilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2, în contextul pandemiei COVID-19.

Începând cu acest an, noutatea o reprezintă faptul că persoanele cu dizabilități și reprezentanții lor legali pot decide dacă vor folosi mașina proprie pentru deplasări, caz în care beneficiază de decontarea carburantului, sau dacă optează pentru biletele gratuite de transport. În cazul în care se optează pentru acordarea gratuității la transportul interurban în baza biletelor de transport interurban, persoana nu poate solicita decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul.

”Pentru prevenirea infecțiilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2, în contextual pandemiei de COVID-19 am luat decizia ca în acest an să distribuim prin poștă, la adresa de domiciliu biletele gratuite de transport de care beneficiază persoanele cu dizabilități din județul Maramureș. Evident, acest lucru se poate întâmpla numai după ce persoanele cu dizabilități completează o cerere. Noutatea este că solicitanții nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la sediul instituției noastre, ci pot transmite această cerere, însoțită de o copie a actului de identitate și în format electronic la adresa de email prestatii@dgaspcmm.ro. Colegele noastre urmează să proceseze cererile care vin în format electronic la această adresă de email după care să transmit prin poștă la adresa de domiciliu a solicitantului biletele de călătorie gratuite de care beneficiază în fiecare an persoanele cu dizabilități”, a explicat Adrian Mândru, purtător de cuvânt DGASPC Maramureș.

Exprimarea opțiunii persoanei cu dizabilități pentru biletele de transport interurban sau pentru decontarea carburantului se face prin completarea cererii prevăzute în Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 1118/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, precum și pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 24 alin. 9 și 10 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Cererea pentru exprimarea opțiunii pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul poate fi descărcată din secțiunea Formulare, de pe pagina de internet a instituției, www.dgaspcmm.ro.

Beneficiază de gratuitatea transportului interurban, în România, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, următoarele categorii de persoane: persoanele cu handicap grav și accentuat; însoțitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezența acestora; asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav; însoțitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezența acestora; persoanele cu afecțiuni renale care necesită hemodializă; asistenții personali sau însoțitorii persoanelor cu handicap care necesită hemodializă. Anul trecut, 4.970 de persoane din Maramureș au beneficiat de 38.975 bilete de călătorie gratuită.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.