Deţinerea a peste 40 litri de alcool etilic ar putea fi pedepsită cu închisoare

Deţinerea a peste 40 litri de alcool etilic ar putea fi pedepsită cu închisoare
Persoanele care deţin mai mult de 40 de litri de alcool etilic, principalul ingredient din băuturile alcoolice, în afara antrepozitului fiscal, riscă pedeapsa cu închisoare de la un la patru ani, sancţiune aplicată şi în cazul comercializării produsului peste această cantitate.
"În prezent, nu este incriminată ca şi infracţiune deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a alcoolui etilic, fără a fi marcat sau cu marcaje necorespunzătoare, deşi acesta este un produs accizabil care intră sub incidenţa marcării", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă care aduce modificări Codului Fiscal.

Antrepozitul fiscal este locul sub autoritea fiscală în care mărfurile accizabile sunt produse, transformate, deţinute, primite sau expediate în regim suspensiv de accize de către un antrepozitar autorizat.

În forma propusă de Ministerul Finanţelor va fi considerată infracţiune "deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare de alcool peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri".

Codul Fiscal în vigoare cuprinde aceste limite, cu excepţia alcoolului etilic. În Cod se spune că infracţiunile de la acest capitol se pedepsesc cu închisoare de la un an la patru ani.
Printre băuturile care conţin alcool etilic se numără vodca, ţuica, rachiurile.
Acciza la alcoolul etilic este echivalentul a 750 euro pentru un hectolitru şi de 475 euro pentru micile distilerii.
Alte scutiri se mai aplică alcoolului folosit în scop medical în spitale şi farmacii, utilizate direct sau ca element al produselor semifabricate pentru producerea de alimente cu ori fără cremă, cu condiţia ca în fiecare caz concentraţia de alcool să nu depăşească 8,5 litri de alcool pur la 100 kg de produs ce intră în compoziţia ciocolatei şi 5 litri de alcool pur la 100 kg de produs ce intră în compoziţia altor produse.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.