În fiecare an, pe 8 noiembrie, sunt sărbătoriți de credincioşii ortodocşi şi greco-catolici Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Ei sunt sunt cunoscuți în tradiția populară ca fiind conducătorii cetelor îngerești. Au aripi și poartă săbii, ca simbol al biruinței, păzitori ai ușilor Raiului.
Arhanghelul Mihail este cunoscut ca veghetor la căpătâiul bolnavilor. El transmite rugăciunile credincioşilor Tatălui ceresc. Este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu.
Arhanghelul Gavriil, protector al mamelor, fecioarelor și pruncilor, este considerat mesagerul veştilor bune. El le-a vestit Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana naşterea Maicii Domnului.
Stăpânii oilor îi desemenază pe Arhangheli ca ”patroni ai oilor”, având grijă ca acestea să fie sănătoase și cu spor la mărirea turmei.
În unele zone ale Maramureşului acum se aleg oile din „botei” şi fiecare proprietar şi le duce acasă pentru iernat, acolo unde iernatul nu se face pe „boteie” în câmp. Acum are loc şi „năpustitul berbecilor”. În această perioadă în Maramureş timpul se schimbă. Ploile şi lapoviţa sau zăpada se opresc, vremea se încălzeşte şi circa o săptămână (de regulă) ţine „vara lui Sân Mihai”.
Lasa un raspuns