Deficitul de forță de muncă pe piața din Maramureș cauzat și de migrația maramureșenilor spre joburi din străinătate

Unul dintre motivele pentru care există fenomenul deficitului de forță de muncă pe piața din Maramureș, este migrația maramureșenilor spre joburi din străinătate, spun specialiștii. Pentru a rămâne în țară, tinerii au nevoie de salariu atractiv și mai multă flexibilitate la locul de muncă sunt de părere cei de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș

Una dintre cauzele deficitului forței de muncă înregistrat la nivelului județului Maramureș a fost și migrația forței de muncă a românilor către statele europene și alte state. Ceea ce însemnaă că au plecat acei lucrători buni, specializați, motiv pentru care a rămas piața muncii oarecum dezgolită de aceste calificări, spun reprezentanții AJOFM Maramureș, ceea ce a obligat angajatorii să apeleze la forța de muncă din alte state și în special a lucrătorilor non –UE.

” În anul 2019 am observat o creștere fabuloasă, a existat solicitare de la angajatori străini pentru  1400 de persoane pentru care s-a solicitat acordul. Bineînțeles că s-au integrat în contingentul aprobat prin hotărârea de guvern.  Solicitările au venit în special din domeniul construcțiilor: dulgheri, zidari, betonist, electricienti s.a.m.d. Statele cele mai prezente la acest nivel sunt India, Sri Lanka, Filipine, Vietnam., izolat China”, precizează Oana Oșanu, director executiv AJOFM Maramureș.

Faptul că aceste firme apelează la forță de muncă din alte state trebuie să ne dea un semnal, dar nu trebuie să ne îngrijoreze, spune Oana Oșanu,

”Trebuie să încercăm să depunem toate eforturile ca rpin politicile și strategiile noastre pentru a-i determina pe tinerii care intră pe piața forței de muncă să nu migreze spre alte state, precum există tendința. Aici vorbim de salrii și desigur de mediul creat la locul de muncă, tinerii au nevoie de mai multă flexibilitate, independență, bine, spun asta în sensul bun. Trebuie să existe o activitate foartebine organizată, o libertate controlată”, e de părere Oana Oșanu.

Recrutarea pentru locuri de muncă în străinătate se face de firme specializate, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș asigură doar forța de muncă calificată ce există pe piață, respectând cerințele pe care le impune angajatorul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.